hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

"Nem vagyunk elegen"

A pszichiátriai ellátás körülményeiről készített riportot az RTL Klub, szomorú állapotokról számoltak be. 

Omladozó épületek, átázott, penészes falak, használhatatlan helyiségek. Ez a kép fogadta Szellő István felkonferálása szerint az RTL Klub stábját több fővárosi pszichiátriai osztályon. Van olyan 100 éves épület, amit soha nem újítottak fel teljesen – mondta a híradós. A Nyírő Gyula Kórház főigazgatója például azt mondta Híradónknak: támogatás hiányában, volt, hogy az egyik mosdójukat egy gyógyult betegük újította fel. A Pszichiátriai Társaság elnöke szerint fővárosi pszichiátriák nagyon kevés pénzt kapnak, ráadásul komoly orvos és ápolóhiánnyal küzdenek. Az egészségügyi államtitkárságtól adásig nem reagáltak minderre  – hangzott el.

Szégyennek tartom, hogy az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet Addiktológiai Osztálya úgy néz ki, a hogy kinéz – nyilatkozta a riportban dr. Németh Attila, a Nyírő Gyula Kórház főigazgatója a szerkesztő tételes felsorolására, mely szerint  az intézmény bizonyos részein málik a vakolat. "Ígéreteink azok vannak, meg voltak, de még egyelőre nem láttunk ennek konkrétumát. Viszont erőn felül próbálunk teljesíteni" – nyilatkozta egyebek mellett a főigazgató.

A stáb a Szent János Kórház Pszichiátriai Osztályát is felkereste. "Az épület megsüllyedt, ez az orvosi szoba pedig olyan rossz állapotban van, hogy már nem is használják" – számoltak be tapasztalataikról. "Beázott plafont, eldugult W.C-t és függöny nélküli koedukált zuhanyzót találtak az Ombudsmani Hivatal munkatársai a Merényi Gusztáv Kórházban még tavaly"  – folytatták a körképet. A Zárt Osztály jelenleg: "Rácsok minden ablakon, új bútorok és minden szobában kamera. 40 millió forintot kaptak erre a fenntartótól. A centrumvezető azt mondta, bár javult a helyzet, a hely és szakemberhiány továbbra is probléma." Dr. Kokovai Emőke, a Merényi Gusztáv Kórház megbízott Centrumvezetője a riportba azt tette szóvá: "Részben több helyre lenne szükség és specializálódott osztályokra, nagyobb orvos és nővérkapacitással." Majd az erre vonatkozó kérdésre így válaszolt: "Nem vagyunk elegen. Nem vagyunk elegen ma már."

A Pszichiátriai Társaság úgy tudja, a Dél-Pesti Kórházban a pszichiátriai dolgozók nagy része a rossz körülmények miatt  felmondott  – számolt be továbbá a riporter. Ide nem engedték be a stábot, ahogyan nem forgathattak a Péterfy Sándor utcai Kórház és a Szent Imre Kórház pszichiátriai részlegén sem.

Dr. Molnár Károly, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke nyilatkozata szerint gyakran tapasztalható, hogy a pszichiátriai osztályokra szánt költségek más osztályok fejlesztésére mentek. Mintha azi általunk ellátott betegeknek úgy is mindegy lenne. 

 




 

 

(forrás: RTL Klub )
hirdetés

Könyveink