hirdetés
2022. július. 02., szombat - Ottó.
hirdetés

"Magyarország népegészségügyi sztárnak számít"

Az eddigi jelölti viták, bemutatkozások során kiderült, hogy a tagországok sokkal intenzívebb cselekvést várnak az Egészségügyi Világszervezettől (WHO), mondta a magyar kormány által a szervezet vezetőjének jelölt Szócska Miklós az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának alapítója és igazgatója szerint a WHO teljesítményének a gyakorlatban is követhetőnek kell lennie, jó példának nevezve a szervezet Moszul ostrománál bevetett, járványelleni védekezésre felkészített csapatait.

Szócska Miklós kifejtette: többek között a klímaváltozás következtében megjelentek olyan fertőző betegségek, amelyek új kihívások elé állítják a járványügyi védekezést. Emellett viszont felhívta a figyelmet, hogy manapság az emberiség nagy része nem világjárványokban hal meg, hanem olyan krónikus, nem fertőző betegségekben, amelyek az életmódból következnek. A mozgásszegény életmód, a cukrozott és a sózott ételek fogyasztásában a gyártók és a fogyasztók magatartásának megváltoztatása nagy kihívást jelent a nem fertőző betegségek elleni küzdelemben.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának korábbi egészségügyi államtitkára azt mondta, hogy bár itthon ez kevésbé látszik, Magyarország egyfajta "népegészségügyi sztárnak számít". Felidézte: az államtitkársága idején negyedév alatt bevezetett népegészségügyi termékadó koncepcióját világszerte elkérik. Ráadásul a szív- és érrendszeri betegségek visszaszorítását is célzó intézkedés egy innovatív forrásteremtési lehetőség is volt, amelyből felemelték a béreket, hogy itthon tartsák az orvosokat és az ápolókat. Kiemelte, hogy a vezető halálok között a tbc helyét átvette a tüdőrák. Erre reagálva Magyarországon 76 nap alatt megszületett a nemdohányzók védelméről szóló törvény, amelyet még a dohányosok is támogatnak. Ha van politikai elkötelezettség és egy "népegészségügyi gerillaaktivitás", akkor ezek a dolgok bevezethetők, szögezte le.    

Magyarországon nagyon rövid idő alatt hoztak intézkedéseket a nem fertőző betegségek elleni küzdelemben, kellően innovatívak és bátrak voltak; ezt a bátorságot szeretné "exportálni" az Egészségügyi Világszervezetbe.

A WHO hat főigazgató-jelöltje között van tapasztalt ENSZ-diplomata, de például Pakisztán alapítócsaládjának egyik tagja is indul a posztért. Szócska Miklós azt mondta, nem gondolkodik esélyekben, arra készül, hogy a kampányt kihasználva változásokat kezdeményezzen a világ egészségügyében.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink