hirdetés
2022. augusztus. 10., szerda - Lörinc.
hirdetés

 

690 millió forint kutatásra Szegeden

Uniós és hazai támogatással a súlyos egészségügyi problémát jelentő szájüregi megbetegedéseket vizsgáló kutatási program indult a Szegedi Tudományegyetemen.

A fogágygyulladás és szájüregi daganatok népbetegségnek számítanak, a hatodik leggyakoribb ráktípusnak számítanak a világon, évente 500 ezer új megbetegedést diagnosztizálnak. E betegségtípusnál nagyon kedvezőtlen, csupán 50 százalékos az ötéves túlélés. Európában Magyarországon a legmagasabb a szájüregi betegségek előfordulása és az ebből fakadó halálozás is – mondta Minárovits János, az SZTE Fogorvostudományi Karának professzora a kutatási programot bemutató hétfői konferencián. Hangsúlyozta, kiemelkedő szerepe van a korai felismerésnek, a megfelelő időben elvégzett beavatkozások jelentősen javíthatják a páciensek túlélési esélyét.

A SZTE konzorciumi partnereivel, a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karával, és a MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjával 690 millió forint uniós és hazai támogatást nyert négyéves programjára, amely célja molekuláris módszerekkel vizsgálni a szájüregi mikrobaközösségek összetételét. Az egészséges szervezetben betegséget nem okozó, igen változatos összetételű baktériumok közösségéről van szó. A dohányzás, a rossz szájhigiéné, a magas cukortartalmú élelmiszerek fogyasztása megváltoztathatja ezeket a mikrobaközösségeket, ez pedig összefüggésbe hozható a betegségek kialakulásával – tudatta a professzor.

A sok minta párhuzamos elemzését lehetővé tevő új generációs szekvenálási módszerekkel meghatározzák a mikrobaközösségek összetételét, és olyan jeleket keresnek, melyek lehetővé teszik az elváltozások rák kialakulása előtti stádiumának felismerést. A debreceni kutatókkal együttműködve azt is vizsgálják majd, befolyásolják-e a fogpótlásban alkalmazott titán implantátumok felszíni módosításai a szervezet sejtjeinek tapadását, és gátolható-e ily módon a gyulladást okozó, az implantátumok felszínéhez tapadó baktériumok szaporodása.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink