2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A szív- és érrendszeri betegségek mögött minden második esetben a dohányzás áll

3 Generációval az Egészségért – Kihívás Napja

A leszokás támogatására és a megelőzés fontosságára hívják fel a figyelmet azon a rendezvényen, amit közösen szervezett az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, Budakeszi Város Önkormányzata valamint az EMMI Dohányzás Fókuszpontja.

A „3 Generációval az Egészségért – Kihívás Napja” rendezvényen Budakeszi csatlakozik Magyarország legnagyobb szabadidősport eseményéhez, a Kihívás Napjához. Az idén azonban nem csak sportprogramokkal készülnek: a városban egy szabadtéri „Egészségközpontot” is felállítottak. A kora délutánig tartó rendezvényre gyerekeket, szülőket és nagyszülőket egyaránt várnak.

Az ingyenes szűrések mellett vezető orvosok adnak egyénre szabott tanácsokat, az érdeklődők kerékpáros erőnléti felmérésben vehetnek részt, a dohányzók szakértői támogatást kaphatnak a leszokáshoz, a legkisebbeket pedig a rászokást megelőző játékos programokkal várják. Az 50-75 év közötti lakosok számára lehetőség van bekapcsolódni egy új tüdőrák szűrővizsgálatba, a Korányi Intézetben zajló szűrésre akár a helyszínen is kérhető időpont.

Magyarország sokat tett a dohányzás visszaszorításáért, számos olyan intézkedést hozott, amelyeknek már vannak látható eredményei – mondta a rendezvényen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője.

Ledia Lazeri felelevenítette, hogy Magyarország betiltotta a nyilvános, zárt helyeken történő dohányzást, csökkentette a cigarettát és egyéb dohánytermékeket árusító helyek számát, valamint megemelte ezen termékek jövedéki adóját. Mindezen intézkedések hosszú távon hozzák majd meg a kívánt eredményeket, azonban az adatokból az látszik, hogy mind a nők, mind a férfiak esetében csökkent a dohányosok száma.

Ingyenes légzésfunkció-mérés az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet által felállított egészségfaluban, a budakeszi művelődési központ melletti közösségi téren, a dohányzásmentes világnapon MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Ingyenes légzésfunkció-mérés az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet által felállított egészségfaluban, a budakeszi művelődési központ melletti közösségi téren, a dohányzásmentes világnapon MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A rendezvénnyel indul útjára az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Budakörnyéki Egészség Programja, amelyhez Budakeszi Város Önkormányzata és a Budakörnyéki Önkormányzati Társulás további települései is csatlakoznak. A kezdeményezés a régió lakossága egészségi állapotának javítását és a hosszabb, egészségesebb élet elősegítését tűzi ki célul, melyben kiemelt jelentőségű a rendszeres testmozgás, a dohányzás visszaszorítása, az egészséges táplálkozás és a lelki egészség támogatása, méghozzá az egyes emberek szintjétől a családokon át a tágabb közösségekig” – mondta el dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia, Budakeszi Polgármestere

A Három generációval az egészségért névre hallgató kezdeményezésünk része a kormány által jóváhagyott, a keringési betegségek megelőzését célzó, szerteágazó programnak, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósítunk meg. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a rendszeres testmozgás és a dohányfüstmentes élet segítségével megőrizhetjük szívünk, ereink és tüdőnk egészségét, csökkenthetjük a szívkoszorúér betegség, az agyvérzés, az érszűkület és számos rákos betegség okozta halálozás kockázatát” – tette hozzá dr. Kovács Gábor, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója.

Ha leteszik a cigit...

A WHO szerint a dohányzás elhagyása már 20 percen belül csökkenti a vérnyomást, 2-3 hónapon belül javul a keringési rendszer és a tüdők működése, 1 év múlva a koszorúérbetegség, 10 év múlva pedig már a tüdőrák kockázata is felére csökken, a dohányosokhoz képest. Mindezzel együtt csökken gyermekeink dohányfüstnek való kitettsége.

A legjobb, ha valaki rá sem szokik a dohányzásra, azonban, ha már megtörtént, bármely életkorban érdemes leszokni!  A WHO szerint a dohányzás elhagyása 30 éves korban 10 évvel, 40 éves korban 9 évvel, 50 éves korban 6 évvel, de még 60 éves korban is 3 évvel meghosszabbíthatja az életet.

A legfrissebb tudományos adatok szerint, ha egy várandós kismama dohányzik, az nemcsak születendő gyermeke egészégére van káros hatással. Az un. epigenetikai változások a leendő unoka tüdőfejlődését is hátrányosan érinthetik.

hirdetés

Könyveink