hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

10 és 20 forintos érmék a veszélyhelyzetben helytállók tiszteletére

Új 10 és 20 forintos forgalmi érméket bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a koronavírus-járvány elleni védekezésben kiemelkedő szerepet vállalók munkájának elismerésére és tiszteletükre.

A különleges pénzérmék két-kétmillió példányban kerülnek keddtől forgalomba, hangsúlyozta Kandrács Csaba, az MNB alelnöke az ünnepélyes kibocsátás alakalmából tartott sajtótájékoztatón. Kiemelte: az új érmék névértékes oldala ugyanaz maradt, a túloldalon a megszokott címerábrázolás és a magyar nőszirom motívum helyett Magyarország felirat olvasható, alatta szív alakot formálva a vészhelyzetben helytálló különböző foglalkozásúak sematikus ábrázolása jelenik meg, alatta pedig a Tisztelet a hősöknek felirat olvasható.

A szív alakot formáló érmekép méltó módon reprezentálja az egész ország összefogását és plasztikusan fejezi ki az elismerést - emelte ki, hangsúlyozva: az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása mellett az értékőrzés, figyelemfelkeltés és az ismeretterjesztés kulturális missziójának a felvállalása és a nemzeti kincsek kiemelése. Mint mondta, a veszélyhelyzet mindenki számára nehéz időszak volt, de az egészségügyben, a kereskedelemben, logisztika vagy az oktatás területén dolgozók és a civil szervezetek ezekben az időkben hétköznapi hősökként álltak helyt.

Az ünnepélyes kibocsátás alkalmából átadták a Tisztelet a vészhelyzet hőseinek elnevezésű tematikus pályázat díjazottjainak járó pénzjutalmat és elismerő oklevelet, és az érmék elsőnapi vereteinek tiszteletpéldányát. A győztes a hódmezővásárhelyi Kovács Krisztina grafikus lett.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés