hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.
hirdetés

 

Robotfogók másként

Az eszköznek számos alkalmazási lehetősége van, a protézisektől kezdve a sebészeten át a mélytengeri kutatásig, írja a GyártásTrend.

Az Észak-Karolinai Állami Egyetem (NC State University) kutatói kifejlesztettek egy újszerű robotmegfogót, amely képes ruhákat hajtogatni, ultravékony mikroszálakat megragadni, saját súlyuk 16 ezerszeresét megemelni, egy könyv lapjait forgatni, és egy vízcseppet megfogni. Az eszköznek számos alkalmazási lehetősége van, a protézisektől kezdve a sebészeten át a mélytengeri kutatásig.

Az eszközt a japán papírvágás, a kirigami művészete inspirálta. A kirigami szorosan kapcsolódik az origamihoz, amelyben kétdimenziós papírt hajtogatnak és vágnak háromdimenziós alakzatokká. A kutatók úgy találták, hogy a kirigami ihlette kialakítás egyedülálló előnyökkel jár a robotmegfogók számára.

A robotmegfogóknál visszatérő probléma, hogy nehéz egyetlen markolót kifejleszteni, amely képes kezelni az ultrapuha, ultravékony és a nehéz tárgyakat. A kialakításnál kulcskérdés az erő, amit a robotmegfogóknál a hasznos teher-tömeg arányban mérnek. Az amerikai kutatók új megfogója 0,4 grammot nyom, és 6,4 kilogrammot képes megemelni. Ez körülbelül 16 ezerszeres hasznos teher/tömeg arányt jelent, ami 2,5-szer magasabb, mint a korábbi rekord (6400 teher/súly).

A kutatók szerint a robot markolórészét akár biológiailag lebomló anyagokból, például erős növényi levelekből is elő lehet állítani. Ez különösen hasznos lehet olyan alkalmazásoknál, ahol a megfogószárakat csak korlátozott ideig szeretnék használni, például élelmiszerek, biomedicinális anyagok (pl. orvosi hulladékok, tűk, szikék) kezelésére. E mellett az újszerű megfogót akár kézprotézisként is lehetne használni, hiszen egyaránt képes egy könyv lapozgatására vagy szőlőszüretelésre, közli az NC State Universit nyomán a lap.

(forrás: GyártásTrend)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink