hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.
hirdetés

 

Demencia: túlgyógyszerelés és halál

Száznegyvenezernél több demens (elbutulásban szenvedő) beteggel szedetnek Nagy-Britanniában feleslegesen pszichiátriai kórképek kezelésére szolgáló gyógyszereket (antipszichotikumokat), a túlgyógyszerezés okolható évente 1800 idős páciens haláláért.
A brit kormányzati vizsgálat kimutatta, hogy abból a megközelítőleg 180 ezer demens betegből, akinek antipszichotikumot rendeltek, harminchatezernek semmiféle javulást nem hozott a gyógyszerezés. A felmérés eredményei világszerte megváltoztathatják a demencia kezelésének klinikai gyakorlatát.

„Túl gyakran alkalmazzuk az antipszichotikumokat a demencia kezelésében" — hangsúlyozta a felmérést irányító Sube Banerjee, a King,s College London professzora. Mint kifejtette, az antipszichotikumok alkalmazását a demens betegeknél a jelenlegi szint egyharmadára kell csökkenteni Nagy-Britanniában.

Az ez év szeptemberében nyilvánosságra hozott előrejelzés szerint 2010-re az Alzheimer-kórban szenvedők száma a világon meghaladja a 35 milliót. A feltételezések szerint húszévente az Alzheimeres betegek száma csaknem megduplázódik: 2030-ban 66 millióra emelkedik, 2050-ben pedig meghaladja a 115 milliót.

A demens páciensek esetében, akiknek többsége Alzheimer-kórban szenved, az antipszichotikumokat a kórral együtt járó személyiségváltozás és agresszív magatartás leküzdésére alkalmazzák.

Neil Hunt, a Brit Alzheimer Térsaság igazgatója szerint a jelentés alátámasztotta azt a meggyőződését, hogy az antipszichotikumokat csupán végső megoldásként lenne szabad alkalmazni.

„Az antipszichotikumok felesleges alkalmazása okolható évente 1800 halálesetért. Ennek véget kell vetni" - emelte ki Neil Hunt.

Brit kutatók ez év januárjában publikálták azt a tanulmányt, amelyben kimutatták, hogy az idős Alzheimeres pácienseknél az agresszív magatartás enyhítésére alkalmazott antipszichotikumok szignifikánsan megnövelik idő előtti elhalálozásuk kockázatát.

MTI


cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink