2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Az MI mutatja meg a vakok világát

Az Akvárium Klubban február végéig látogatható a Blind Journey projekt “Nézz körül más szemmel!” egyedülálló interaktív kiállítás, írja a GyártásTrend. A kiállítás mesterséges intelligencia által generált képek segítségével mutatja meg, hogy hét, születésétől fogva vak ember hogyan „látja” Budapest forgalmas csomópontjait, amelyeken nap mint nap ők is megfordulnak.

Nehéz elképzelni, hogyan érzékelik a körülöttünk lévő világot azok, akik nem a szemükkel látnak. Ezért a Blind Journey projekt csapata segítségül hívta a mesterséges intelligenciát, hogy hét születésétől fogva vak ember megmutassa, hogyan érzékeli Budapest forgalmas csomópontjait. A céljuk ezzel az, hogy hidat építsenek látók és nem látók között, és bebizonyítsák, nincs is olyan nagy eltérés abban, ahogy a körülöttünk lévő világot észleljük.

A projektben résztvevő művészeket a Kézzelfogható Alapítvány támogatja, amely 2009-ben jött létre Mógáné Sebők Erzsébet elnökletével

A projektben résztvevő művészeket a Kézzelfogható Alapítvány támogatja, amely 2009-ben jött létre Mógáné Sebők Erzsébet elnökletével, hogy látássérültek társadalmi rehabilitációját segítse különböző művészeti és kézműves képzésekkel, programokkal.

A képekkel az érdeklődők Budapest hét pontján köztéri plakátokon, az Akvárium Klubban egy interaktív kiállításon, valamint a projekt weboldalán találkozhatnak: https://blindjourney.hu. Az egyedülálló képek és az általuk képviselt nézőpontok örökbefogadásra várnak, amellyel nem csak az alapítvány munkáját támogathatják, hanem részt vehetnek a vakok és látók közötti híd építésében. Az ebből befolyt összeg teljes egészében a Kézzelfogható Alapítványt illeti.

A helyszínen készül el az utolsó alkotás, amely az Akvárium ajándéka lesz

Nemértés = nemsegítség

Ha megkérdezünk látássérült és vak embereket, akkor számtalan olyan történetet tudnak elmesélni nekünk, amelyek arról szólnak, hogy olykor nehéz helyzetekben - bár körbe vannak véve látó emberekkel - mégsem kaptak segítséget, vagy a legjobb indulattal, de “rosszul” segítenek nekik. Ennek legfőbb oka, hogy az emberek jelentős részének nincsen olyan tudása, amelyre támaszkodhatnak akkor, amikor egy vak embernek szüksége lenne segítségre. Erre a hiányra hívja fel a figyelmet a Blindjourney kampány, amely a létrehozók reményeik szerint hozzájárul, hogy a látók érzékenyítésén keresztül több megértés és több valódi segítség szülessen. A megismerésen és megértésen keresztül kapcsolódunk egymáshoz, hogy közös tereink, közös életünk, közös munkánk, közös jövőnk legyen.

 Február végéig látogatható a Blind Journey projekt “Nézz körül más szemmel!” egyedülálló interaktív kiállítás

Az alkotókról

Őszinte benyomásokról és tapasztalásokról mesélnek a képeken keresztül, közelebb hozva ezzel egymáshoz két világot: látókét és nemlátókét. A kiállításon QR kóddal leolvasható atmoszfára hangok teszik teljessé az élményt, valamint időszakosan - a közösségi médiában meghirdetett időpontokban - a képek tapintható változatát is megismerhetik a látogatók.

A teljes információ

(forrás: GyártásTrend)

cimkék

hirdetés

Könyveink