hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 9
#1
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2020-05-21

Lamm Vanda akadémikus, az MTA Gazdaság- és Jogtudományok Osztályának elnöke az mta.hu-nak beszélt a közelmúltban megkezdett munkáról.

#2
Medical Online >> Rovatok >> eü-gazdaság
2018-03-12

A Társaság a Szabadságjogokért véleménye szerint a sürgősségi osztályokon nemcsak a betegek, hanem az orvosok, ápolók jogai is rendszerszinten sérülnek.

#3
2016-10-13
09:00:00

Konferenciánk megtelt!

Az egészségügy átalakítása újra napirenden van. Konferenciánkon pro és kontra vélemények hangzanak el a fővárosi kórházak rendszeréről, a kórházak és a szociális intézmények viszonyáról, a kancelláriarendszerről, valamint az örökzöld finanszírozási problémákról.

#4
Medical Online >> Rovatok >> eü-gazdaság
2013-06-19

Technikailag semmi akadálya nincsen annak, hogy egy hirtelen elhunyt férfitól spermát vegyenek a halála után, ám a hasznosítás sok etikai problémát vet  fel – írja cikkében az origo.

#5
Praxismenedzsment 2. évf. 2. szám
Medical Online >> Rovatok >> eü-gazdaság
2012-10-02

Az egészségügyről szóló törvény szabályozza az egészségügyi dolgozók jogosultságai sorában többek között az ellátás megtagadásának jogát is. Elemzés. 

#6
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2012-05-14

Orvos-beteg jogviszonyok az egészségügyben címmel háromrészes sorozat kiadására vállalkozott a Medicina Kiadó; A betegek jogairól szóló első rész orvosok, betegek és jogászok számára egyaránt hasznos kézikönyv.

#7
Medical Online >> Rovatok >> eü-gazdaság
2012-05-08

Nem vagyok orvos, nem képviselek egy lobbit sem, és nem is nekem kell ezekkel megküzdenem, hanem Szócska Miklós miniszteri rangú egészségügyért felelős államtitkárnak – jelentette ki a többi közt Balog Zoltán az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága előtti meghallgatásán.

#8
Medical Online >> Rovatok >> vélemény
2008-11-13
Az elmúlt évben türelmetlenebbek lettek a betegek, amely gyakran okoz nehézségeket az orvosok számára – derül ki a GfK LHS Healthcare-nak a betegellátást az orvosok szemszögéből felmérő kutatásából.
#9
Medical Tribune III. évf.9. szám
Medical Online
2005-05-01
Az orvos-beteg kapcsolat mellérendelt jellegű, de ez korántsem jelent egyenlő jogokat és kötelezettségeket. A jogok vonatkozásában a mérleg a beteg, ám a kötelezettségek terén az orvos oldalára billen. A gyógyítás során az orvos és a beteg értékrendje, világnézete, vallási meggyőződése szembekerülhet, de sürgős szükség esetén az orvosnak ettől el kell tekintenie. Kétségtelen, hogy a hatályos egészségügyi törvény nagyon szűkmarkú az egészségügyi dolgozók jogait illetően, azonban nem árt tisztában lenni azzal, hogy meghatározott feltételek fennállása mellett hogyan élhetünk mégis ezekkel. Az orvosjogok érvényesüléséről röviden elmondhatjuk, hogy kivétel nélkül valamilyen megszorítással érvényesülnek. Legfontosabb a gyógyítás szabadságának a joga: az orvos a szakmai szabályok, a tudomány által széles körben elfogadott és ismert vizsgálati és terápiás módszerek közül szabadon választhat, oly módon, hogy az megfeleljen a szakmai irányelveknek. Kizárólag olyan módszer jöhet szóba, amelyben a kezelőorvos gyakorlattal rendelkezik. Ennek hiányában vagy ha nincsenek meg a megfelelő tárgyi és személyi feltételek, jogosult más intézetbe küldeni a beteget még akkor is, ha a beteg e hiányosságok ismeretében kifejezett hozzájárulását adta az adott beavatkozás vagy vizsgálat elvégzéséhez. Az orvos jogosult – de nem minden esetben köteles – ugyanakkor arra is, hogy megfelelő tárgyi és személyi feltételek vagy a jártasság hiánya esetén egy adott beavatkozást elvégezzen, ha az a beteg életét megmenti, vagy azt sürgős szükség indokolja (pl. pericardium tamponádnál annak lecsapolása, conicotomia elvégzése). A gyógyításban használt metódusok korlátja, hogy az orvos csak azok között választhat, amelyek alkalmazása kisebb kockázattal jár, mint annak elmaradása, vagy alapos okkal vállalható csak a kockázat. Az orvos azonban köteles megindokolni, hogy miért alkalmazza a nagyobb kockázattal járó gyógymódot. Az orvos olyan módszert is alkalmazhat, amelynél meghatározott betegségek kezelésére korszerűbb eljárás is létezik, és általánosan már ezt a modernebb eljárást alkalmazzák. Ez utóbbi mellőzése még nem jelent műhibát, illetőleg nem jelenti azt, hogy ezáltal az orvos feltétlenül mulasztást követett el.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A légzés automatikus működés, egyesek szerint mégis érdemes nagyobb tudatossággal végezni ezt is.