hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 2
#1
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2018-07-11

Az uszodák, strandok, termál- és élményfürdők fertőzésveszély szempontjából kockázatosabbak, mint a természetes vizek, írja a Qubit.

#2
Medical Tribune VI. évf.13. szám
Medical Online
2008-07-01
Kétoldali cochlea-implantáció esetén lényegesen jobb az életminőség, mint egyoldali beültetés után – mérték fel egy percepciós halláscsökkenésben szenvedő betegekkel végzett vizsgálat során az Indiana Egyetem kutatói. Kétoldali beültetést követően a betegek jobban hallottak zajos környezetben, oda tudtak figyelni a beszélgetésekre és megfelelő hangerővel beszéltek – ami általános közérzetükben is tükröződött. Ez fontos érv az ellen, hogy takarékossági szempontból megspórolják a két készülék közül az egyiket – kommentálta a kutatást vezető John Brandt professzor. IU School of Medicine Súlyos közegészségügyi veszélyt jelenthetnek az üres teherszállító hajók – állítják a virginiai Old Dominion University munkatársai. Ezek ballasztként több ezer tonna vizet visznek tartályaikban – a vízzel együtt pedig potenciálisan kórokozókat is, amelyek berakodáskor a tengerbe kerülhetnek. A veszély nem elméleti: ezzel a mechanizmussal jutottak el Észak-Amerikába feketekagylók, a Fekete-tengerbe pedig medúzák, ahol már eddig is óriási gazdasági és környezeti károkat okoztak. Fitoplanktonokról és protozoonokról is ismert ez a terjedési mód. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy Vibrio cholerae, Cryptosporidium parvum, Giardia duodenalis, E. coli és más patogén bélbaktériumok szintén eljuthatnak a ballasztvízzel a világ egyik pontjáról a másikra. Már léteznek a ballasztvíz mikrobiológiai szennyezettségét szabályozó előírások, és dolgoznak a víz mikrobamentesítésének különféle megoldásain is (szűrés, vegyszerezés, ultrahangkezelés, UV-besugárzás). Society for General Microbiology Az asztmás rohamot megelőző gyógyszerek iránti igény a felére, míg a rohamoldók iránti szükséglet 86 százalékkal is csökkenhet a rendszeresen légzőgyakorlatokat végző betegeknél. A kedvező hatás enyhe tünetek esetében volt a legkifejezettebb, azaz olyan betegeknél, akik döntően rohamoldó szereket használnak. Az inhalációs kortikoszteroidok dózisa is mérséklődött. Az ausztráliai betegszervezet munkatársai által alkalmazott gyakorlatok a világhálón is elérhetők (http://www.asthmacrc.org.au/). Az eredmények alapján a szerzők két gyakorlatsorozatot állítottak össze – egyet rendszeres napi gyakorlásra, egyet pedig az asztmás roham megszüntetésére. Medical News Today Az egészséges porc gyorsan regenerálódik a térdízületben futás után – állapították meg amerikai sportorvosok heti 40 mérföldet teljesítő férfiak vizsgálatakor. Az ízületről készített MR-felvételek alapján kiderült, hogy közvetlenül a terhelés után az ízületi porc tömege jelentősen kisebb, mint a táv teljesítése előtt, ám egy óra elteltével csaknem teljesen eléri az eredeti térfogatát. Am J Sport Med
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A magyar lakosság mintegy negyedét tekinthetjük egészségtudatosnak, akiknek van kellő energiájuk ahhoz, hogy mindennapjaikat az egészségük fenntartását is figyelembe véve szervezzék, és egészségben éljenek.

Népszerű tévhit – amely mostanában egyre inkább megváltozóban van –, hogy a SARS-CoV-2 lassabban változik, mutálódik, mint más vírusok.