Teltségérzetet kiváltó táplálékkiegészítőt kísérleteztek ki brit tudósok, az Imperial College London és a Glasgow-i Egyetem kutatói, akik vizsgálataikról a Gut című szaklapban számoltak be.
Amennyire tisztázódtak a sebészi, illetve endoszkópos beavatkozások alapelvei az epeúti infekciók ellátásában, annyira megoldatlan az optimális antibiotikum-kezelés kérdése.
Túl lassú a tempó – állítják Szócska Miklós kritikusai, akit év végi interjúnkban szembesítettünk pletykákkal, vélelmekkel és kételyekkel. Így péládul azzal is, hogy a Fideszben felvetődött, hogy az alapellátást is jó lenne államosítani. Az államtitkár szerint pusztán annak elvi elemzése, hogy milyen bonyolult lenne a magánvállalkozó háziorvosokkal egy átadás-átvételi folyamatot lebonyolítani, olyan érzelmeket vetne fel, ami miatt még gondolati szinten sem foglalkoznak ezzel a kérdéssel. A „mi lenne, ha” kérdés tehát nem, hogy nem időszerű, de nem is töprengenek rajta.
Az utóbbi években számos tudós vizsgálta a fruktózt. A legújabb eredmények szerint hozzájárulhat a májelváltozások és a magas vérnyomás kialakulásához is.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?