A bakteriális szemfertőzéseket illetően mind a kórokozók spektrumában, mind azok antibiotikum-érzékenységében földrajzi különbségek állhatnak fenn. Különös jelentőséggel bírnak tehát azok a vizsgálati eredmények, amelyek egy magyarországi, harmadik ellátási szintű laboratóriumban születtek, és egy tízéves időszakra vonatkoztatva értékelik a kórokozók típusait és a rezisztenciaviszonyokat.
A kézhigiéné öt momentumának alkalmazása helyett gyakorlattá vált a dupla vagy tripla gumikesztyű viselés a Covid-ellátás során, pedig ez nem nyújtott nagyobb védelmet a fertőzéssel szemben, ellenben elősegíthette a multirezisztens kórokozók terjedését.
Csökkent a kórházi ellátással összefüggő Clostridium difficile fertőzések száma – mondta az IME egészségügyi szaklap infekciókontroll (IC) konferenciáján az Emmi járványügyi szakértője. Ám, hogy vajon miért, azt már nem firtatta. Pedig talán érdemes lett volna.
Hogy számíthatunk-e őszinte, a problémákat feltáró, és azokra megoldást kereső szakmai párbeszédre az egészségpolitikától az elkövetkező nyolc hónapban, azt jól példázza a területért felelős államtitkárság keddi közleménye a múlt héten megjelent Nemzeti Nosocomialis Surveillance Rendszer (NNSR) 2016-os eredményeivel kapcsolatban.
A nosocomialis infekciók kontrollja nélkül nem beszélhetünk betegbiztonságról, ezért az infekciókontroll szakma is várja azokat az EFOP-pályázatokat, amelyek segítségével fejleszthető a kórházi infekciókontroll.
Három módszertani levelét újította meg az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) – derült ki az Országos Tisztifőorvosi Hivatal keddi háttérbeszélgetésén, ahol Szilágyi Emese, az OTH Járványügyi Főosztályának vezető helyettese azt is elmondta, a kórházi fertőzések 30–50 százaléka semmilyen módon nem előzhető meg.
Évente 99 ezer egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés történik Magyarországon, megfelelő infekciókontrollal az esetek 50–70 százaléka megelőzhető lenne – derült ki a Kórházszövetség siófoki kongresszusán.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?