A megelőzés fontos eleme az antibiotikumhasználat indikációjának pontos meghatározása, a széles spektrumú antibiotikumadás lehetőség szerinti kerülése, a panaszt okozó antibiotikum leváltása, illetve a bélflóra összetételét megőrizni hivatott probiotikumok alkalmazása.
A lefagyasztott, majd kiolvasztott (fagyasztott) fecalis mikrobiota transzplantációja (FMT) számos előnnyel kecsegtet: a donor szűrések számának és gyakoriságának csökkenése költségmegtakarítást jelent; a FMT azonnal hozzáférhető; és olyan intézményekben is alkalmazható, ahol nem áll rendelkezésre helyszíni laboratóriumi meghatározások lehetősége.
A Clostridium difficile-fertőzések számának szaporodása súlyos terhet jelent a kórházaknak. A hagyományos antibakteriális kezelés mellett az esetek 20–30%-ában a tünetek kiújulásával, relapszussal kell számolni.
A differenciáldiagnosztika alaplépéseinek elvégzésével, a szakellátás kapacitásának bővítésével lehetne csökkenteni a jóval drágább sürgősségi ellátás igénybevételét.
A Clostridium difficile az antibiotikum-használattal összefüggő hasmenések leggyakoribb kórokozója. A recidívák magas aránya miatt nagy dilemmát jelent a betegek gyógyításában.
Ez év nyarán (2013) nyarán jelent meg a tekintélyes Lancet magazinban egy kettős vak, placebo kontrollált, multicentrikus vizsgálat, melyben 65 év feletti betegek antibiotikum kiváltotta hasmenéses tüneteit kezelték probiotikus készítménnyel.
A hasmenés olyan panasz, ami – ha elég súlyos vagy elég sokáig tart – előbb-utóbb biztosan orvoshoz viszi a beteget, mivel jelentősen megkeseríti az életét, rontja az életminőségét.
Klinikai, szerológiai vagy genetikai alapon, jól meghatározott klinikai alcsoportok létrehozásával az IBD jobban felosztható prognosztikai szempontból, így a legmegfelelőbb kezelési mód választható ki.
A súlyos, akut colitis ulcerosa kezelése nehéz, máig meg nem oldott kihívás. A Leuveni Egyetemi Kórház gasztroenterológusai a Gut című szakfolyóiratban megjelent írásukban áttekintik a betegség terápiájának lehetőségeit.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?