A hazai gasztroenterológia leszakadóban van a nemzetközi szinttől. A felzárkózáshoz elengedhetetlen a szakma alulfinanszírozottságának megszüntetése, a benne dolgozók jobb megbecsülése – mondja lapunknak Gyökeres Tibor, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság elnöke.
Egyes országokban nehezebb bejutni a gasztroenterológiai szakképzésbe, mint egy idegsebész rezidensi állást elnyerni – mondta lapunknak dr. Papp Mária, a Debreceni Egyetem Gasztroenterológia Klinikájának tanszékvezetője.
A nem alkoholos zsírmájban szenvedő betegek kardiovaszkuláris szempontból veszélyeztetettek. Nem egyértelmű azonban, hogy ez a kapcsolódó kockázat milyen magas.
A kórképek gyakorisága, a súlyos komplikációk veszélyei indokolttá teszik a folyamatos monitorozást annak érdekében, hogy a tüneteket korán felismerjük és a betegségeket minden rendelkezésünkre álló eszközzel kezeljük.
A krónikus vírushepatitisek jelentős visszaszorításának feltétele a kormányzati szándék, a széles körű társadalmi összefogás és a jól átgondolt eliminációs terv. Ugyanakkor számos nehezítő tényezőre és körülményre lehet számítani mind a döntéshozók, mind a megvalósítók, mind pedig az érintett, veszélyeztetett egyének részéről.
A májcirrózist korábban egységesen végstádiumú betegségnek tartották. Az elmúlt évtizedben bekövetkező jelentős szemléleti változások következtében napjainkban azonban dinamikusan változó kórképnek tekintjük.
Magyarországon az alkoholfüggők igen csekély százaléka jelenik meg az ellátórendszerben, mivel hiányzik a kezelés szükségességére irányuló belátás, illetve elszánás. Szükség van a kezelés külöböző színtereinek jövőbeli összehangolására.
Májcirrózisos betegeknél fájdalomcsillapításra a paracetamol adása biztonságosabb, mint a nem-szteroid gyulladáscsökkentőké vagy a tramadolé – írja hollandiai evidencia-alapú ajánlások alapján a PharmaOnline.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?