Medical Online >> Elhízás 2024 >> Elhízás az Alapellátásban
2024-11-07
Valójában az elhízás számos kóros állapothoz és a mortalitás emelkedéséhez kapcsolódik. Közelebbről, a túlsúly és az elhízás jól ismert rizikófaktorok számos gasztrointesztinális (GI) betegségben, mint a funkcionális GI betegségek, a gyulladásos bélbetegségek (IBD), a hasnyálmirigy-gyulladás és a GI rák.
A legkorszerűbb közfinanszírozott molekuláris biológiai vizsgálatokkal segíti a hazai onkológusokat az SE Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetének Molekuláris Diagnosztikai Részlege.
Itt az ideje, hogy a gasztroenterológia önálló diszciplína legyen – mondja Molnár Tamás belgyógyász-gasztroenterológus, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság korábbi elnöke.
Az IRB Barcelona kutatócsoportja a Nature Communications folyóiratban közölt cikkében arról számolt be, megfejtették, hogyan alakulhat ki terápiarezisztencia a kolorektális rák platinaalapú kemoterápiája során.
A szervezett szűrések esetében a célcsoportok és a vizsgálati módszerek felülvizsgálatát és pilotban már kipróbált új, népegészségügyi célú szűrések bevezetését is javasolja a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).
A frankfurti Georg-Speyer-Haus intézet kutatói az Immunityhasábjain közölték új felfedezésüket, miszerint a gránátalmából származó urolithin A alkalmazása új megközelítést jelenthet a kolorektális rák kezelésében.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?