A túlzott karcsúságideál normalizálása kiemelkedő népegészségügyi vonzattal bír, hiszen az általános népesség a modellkövetés során internalizálhatja az extrém kicsi testméretek fontosságát. Az evészavarok gyakoriságának csökkentésében fontosak a prevenciós stratégiák.
Az E-Health terjedésével egyre elfogadottabbak lesznek az online önsegítés lehetőségei is az evészavarok kezelésében. A Jól(l)eszünk nevű program az első olyan online önsegítő eszköz Magyarországon, amely a család bevonásával nyújt segítséget az evészavarból való felépülésre.
A JAMA Psychiatry tanulmánya szerint az anorexia nervosában szenvedők agyában megváltozik az agyi jutalmazó rendszerek működése, ami biomarkerként és a gyógyszeres kezelés célpontjaként is szolgálhat.
Az evészavarok spektruma szélesedik, egyre újabb típusokat írnak le. Megközelítésükben a biopszichoszociális betegségmodellt ajánlják, amely több tényező szerepét hangsúlyozza a zavarok kialakulásában.
Az almaecetet a tavaszi időszak méregtelenítőjeként, fogyást elősegítő kanalasként, valamint a vércukorszint kontrolljában szerepet játszó savanyú csodaként emlegetik. Mi az igazság?
Paul Clayton az IME egészségügyi szaklapnak adott interjúját idézi a Válasz, amelyben az oxfordi orvosprofesszor hét súlyosan aggasztó állapotjelzőt idéz korunk emberéről.
Medical Online >> Rovatok >> tudomány >> táplálkozás
2011-07-01
Az évek előrehaladtával az emberek többsége
fokozatosan hízik és három hatalmas vizsgálat tanúsága szerint ebben a legfőbb
bűnös a burgonyaszirom – a világszerte angol nevén is gyakran emlegetett chips –
rendszeres fogyasztása. Amerikai szakértők vizsgálatának összesített
eredményeit a világ első számú orvosi folyóirata, a New England Journal of Medicine közölte.
Medical Online >> Rovatok >> tudomány >> táplálkozás
2010-09-16
Az evészavarokban a mai társadalmak ellentmondásai képződnek le - hangzott el a holnap kezdődő III. Magyar Evészavar Kongresszus sajtótájékoztatóján a Semmelweis Egyetemen.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?