Medical Online >> Rovatok >> tudomány >> táplálkozás
2009-06-17
A vörösbornak már eddig is több kedvező egészségügyi hatást tulajdonítottunk, de egy összefoglaló tanulmány szerint az élvezeti hatása miatt ugyancsak szívesen fogyasztott szeszesital a szív- és érbetegségek, a rosszindulatú daganatok vagy a cukorbaj megelőzésére egyaránt alkalmas.
Csak mértékkel!
A nyugati országokét jelentősen meghaladó hazai morbiditási és mortalitási mutatók alakulásában nagy szerepet játszik a túlzott alkoholfogyasztás. A kismértékben sem gyógyszernek tekinthető, de nem is feltétlenül káros alkohol nagymértékben semmiképp nem „orvosság”: súlyosbítja az érelmeszesedést, növeli a kardio- és cerebrovaszkuláris halálozást, májcirrózist okoz, szerepe van a daganatok arányának növekedésében, a magzati halálozásban, a közlekedési balesetekben és a bűncselekményekben.
A polifenolok szerepe
A mérsékelt alkoholfogyasztás kardiovaszkuláris rendszerre gyakorolt hatásának vizsgálatai mintegy harminc éve kezdődtek. A „francia paradoxon” (hogyan tudnak karcsúak maradni, miközben bőséggel fogyasztják a zsíros sajtokat, pástétomokat és szószokat, ráadásul borozgatnak) felismerése nagy lendületet adott a bor kedvezőnek tűnő biológiai hatásainak vizsgálatához.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?