A hazai gasztroenterológia leszakadóban van a nemzetközi szinttől. A felzárkózáshoz elengedhetetlen a szakma alulfinanszírozottságának megszüntetése, a benne dolgozók jobb megbecsülése – mondja lapunknak Gyökeres Tibor, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság elnöke.
A nem gyógyszeres kezelések komolyan fejlődnek, támaszkodnak a kognitív tudományok eredményeire, tudományosan megalapozottá váltak – nyilatkozta lapunknak dr. Purebl György, a Pszichoterápiás Tanács Szövetség elnöke.
A nem gyógyszeres kezelések komolyan fejlődnek, támaszkodnak a kognitív tudományok eredményeire, tudományosan megalapozottá váltak – nyilatkozta lapunknak dr. Purebl György, a Pszichoterápiás Tanács Szövetség elnöke.
Egy vezetőnek talán a legnehezebb feladata a változás keresztülvitele és elfogadtatása – nyilatkozta lapunknak dr. Papp Mária, a Debreceni Egyetem Gasztroenterológiai Klinikájának tanszékvezetője.
A demencia jelentőségét gyakorisága, hosszú lefolyása és gondozói igénye együttesen adja. A fejlett gazdasággal bíró társadalmakban az életkorral növekvő prevalencia miatt az egyre nagyobb arányú idősek között egyre nagyobb számú beteget jelent, míg a demens betegeket gondozó családtagokat adó fiatalabb korosztályok aránya csökken.
Az elhízás az első helyen szerepel a metabolikus szindrómában mint kiindulási pont – mondta lapunknak dr. Simonyi Gábor, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság főtitkára, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház Anyagcsere Központjának vezetője.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?