A meggylében található antioxidánsok javítanak az ízületi gyulladásban szenvedő betegek állapotán - hangzott el az Amerikai Sportorvosok Kollégiumának idei kongresszusán San Franciscóban, tudósít az MTI.
A bíbor színű paradicsom, amelyet génmódosítással állítottak elő brit kutatók, rákmegelőző hatású egereknél. A génszabott, lilás árnyalatú paradicsom olyan anyagot tartalmaz, amely a természetben a sötét színű bogyós gyümölcsökben található nagy mennyiségben.
Polifenolok alkohol nélkül
A grépfrútőrleményben lévő polifenolos vegyületek – akárcsak a vörösbor ugyanilyen komponensei – számos mechanizmus révén védenek a koszorúér-betegségtől. Legutóbb egy amerikai kutatócsoport pre- és posztmenopauzában lévő nők részvételével vizsgálta a plazmalipidek szérumkoncentrációjára, a lipoproteinek metabolizmusára, a kis denzitású lipoproteinek (LDL) oxidációjára és a gyulladásos mediátorok termelődésére gyakorolt hatást (J Nutr 2005; 135:1911– 1917). A keresztezett vizsgálat alanyai a véletlen besorolás szerint négy héten át napi 36 gramm standard grépfrútőrleményt kaptak, amely 92 százaléknyi szénhidrátot és kilogrammonként 5,8 gramm polifenolos vegyületet – elsősorban flavonoidokat, antocianinokat, kvercetint, miricetint, kempferolt és resveratrolt – tartalmazott. A placebocsoport tagjait fruktóz és dextróz 1:1 arányú, a vizsgálati készítménynyel azonos energiatartalmú keverékével kezelték. A kétféle vizsgálati ágat egy háromhetes kimosódási szakaszt követően cserélték fel. A grépfrútőrlemény szignifikánsan, a menopauza előtt álló nők körében 15, a posztmenopauzában 6 százalékkal csökkentette a trigliceridek vérkoncentrációját; emellett jelentősen mérsékelte az LDL-koleszterin, valamint a B és az E apolipoprotein szérumszintjét, ami a készítmény erőteljes kardioprotektív hatására utal. Az aktív kezelés eredményeként szintén szignifikánsan, a premenopauzában lévő nők körében 9, a posztmenopauzában lévők esetében 29 százalékkal csökkent a koleszterinészter transzfer protein (CETP) aktivitása. Mivel a fordított koleszterintranszport e kulcsfontosságú enzime elősegíti a koleszterinészterek áthelyeződését a nagy denzitású lipoprotein (HDL) molekulákból a triacil-glicerolban gazdag lipoproteinekre, a CETP nagy aktivitása – a HDL-részecskék koleszterintartalmának csökkentésén keresztül – fokozott kockázatot jelenthet a szív-érrendszeri betegségek szempontjából.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?