A pollen-étel allergia szindróma a gyermekek negyedét-harmadát is érintheti, és az orális allergia szindrómán túl életveszélyes szisztémás tünetekkel is járhat.
A környezeti szennyezések, az urbanizáció okozta levegőszennyezés miatt kialakuló betegségek megelőzésének fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János.
A bibircses, vagy ismertebb nevén közönséges nyír (Betula pendula) Finnország nemzeti fája. Tudományos nevének eredetét az alábbiakkal magyarázzák: a Betula nemzetségnév a latin bauto, -ere = ütni, levágni igéből ered. Ennek oka egyrészt az lehet, hogy a nyír ágai a rossz gyerekek megfenyítésére szolgáltak, másrészt az, hogy a római liktorok (hatósági közkatonák) vesszőnyalábjaihoz (fasces) való anyagot ez a fa szolgáltatta. A pendula = lecsüngő a fa ágrendszerének sajátosságára utal.
A régi rómaiaknál a mogyoró neve Corylus – a görög korys – sisak, főkötő szóból ered, mert kupacsa a termést főkötőként burkolja. A bokormogyorót (Corylus avellana) legelőször a rómaiak hozták be Pontusból (Kis-Ázsia), ezért „nux pontica”-nak nevezték, de minthogy az később Avellino város környékén terjedt el legjobban, a füvészek Coryllus avellanának keresztelték.
Gasztroenterológia témában manapság mind szakmai, mind laikus körökben nagy az érdeklődés az ételallergia, az ételintolerancia és ezen belül is a hisztaminintolerancia iránt.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?