Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a köztársasági elnök megbízásából állami kitüntetéseket adott át az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott ünnepségen a Várkert Bazárban október 23-án Budapesten.
Az emlékezést kutató orvos, a fertőző betegségek leküzdésére törekvő virológus, vegyész és biokémikus is megtalálható az MTA Lendület-programjának tizenhat nyertese között.
Magyarországon a tudományos kutatás az összeomlás szélére jutott: az elmúlt évek kaotikus és kiszámíthatatlan kutatás-finanszírozása miatt ma már nemzetközi szinten kiemelkedő csoportok működése is ellehetetlenül.
A legátlagosabb hétköznapon, november 10-én, kedden, hirtelen kis táncfesztivál kerekedik: a Kassai Állami Színház délután és este Miskolcon klasszikus művet ad elő, a Giselle-t; míg Budapesten különféle helyszíneken egymást érik a táncelőadások. A Nemzeti Táncszínházban este héttől: az Experi- Dance, ugyanakkor a Bárka Színházban a Csiky Gergely Állami Magyar Színház táncosai, majd fél óra múlva a Nemzeti Táncszínház Refektóriumában a PR-Evolution Dance Company, 8-kor pedig „hazai pályán”, az Artus Stúdióban játszik Goda Gábor társulata. De szintén ebben az időben a MU Színházban lép föl a Magyar Mozdulatművészeti Társulat.
Ami a klasszikus zenét illeti – és a szűk hely miatt csak két napra szorítkozunk –, a két nagynak ígérkező előadás a Nemzeti Filharmonikusok november 12-i koncertje, a két zongorista-nagyság, Kocsis Zoltán (ezúttal karmesterként) és Ránki Dezső (hangszerén) Haydn D-dúr zongoraversenyét vezetik elő; a második részben pedig érdeklődve hallgathatjuk Kocsisnak mint az új Bartókösszkiadás gondozójának felfogását a Concertóról. Előző nap a régi zene szerelmesei láthatják végre a kiemelkedő hangszerest és zenekarvezetőt, Jordi Savallt a Hespčrion XXI élén, amint A lélek zarándoklata – a keleti és nyugati zene párbeszéde című előadást mutatja be a MűPában, Montserrat Figueras közreműködésével.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?