A pitvarfibrilláció a kardioembóliás stroke kockázatát ötszörösére emeli véralvadásgátló kezelés nélkül, így időseknél nagy a jelentősége az alvadásgátló kezelésnek.
Az alsó végtagi perifériás verőérbetegség 200 milliónál több embert érint világszerte. A perifériás verőérbetegek száma emelkedik az idős korú népesség növekedése és a cukorbetegek számának emelkedése miatt. A magyarországi adatok különösen kedvezőtlenek, mert a perifériás verőérbetegséget későn fedezik fel, a betegek már előrehaladott stádiumban kerülnek szakellátásra, a szekunder prevenciós nem gyógyszeres és gyógyszeres kezelési módszerek alkalmazása hiányos.
Miután hazánkban is öregedő populációval kell számolnunk, alapvető fontosságú, hogy a gyakorló orvos tisztában legyen a nemszteroid gyulladáscsökkentők alapvető farmakokinetikai sajátosságaival, gyógyszer-interakcióival, mellékhatásprofiljával, és a saját szakterületén belül mindig a legújabb irányelvek mentén használja ezeket a gyógyszereket.
A nem K-vitamin típusú, új orális antikoagulánsok megjelenése nagy előrelépést hozott a pitvarfibrilláció okozta stroke és szisztémás embolizáció megelőzésében, közli a PharmaOnline.
Az egyszerű alkalmazás, a fix adagolás, a kevés gyógyszer- és étel-interakció, és a rendszeres monitorozás szükségtelensége miatt az új orális antikoagulánsokkal (NOAC) kezelt betegek száma nő, főként kardiovaszkuláris indikációval. A NOAC kezelés egyik legfontosabb szövődménye a különböző súlyosságú gasztrointesztinális vérzés. A NOAC-ok tápcsatornai vérzési kockázatot fokozó hatásáról számos ellentmondásos vizsgálat, elemzés látott napvilágot. Összességében azonban elmondható, hogy amennyiben a NOAC kezelés kapcsán körültekintően felmérjük a tápcsatornai vérzési kockázatot, és ezen új szerekkel kapcsolatban a betegeket is kellő felvilágosítással látjuk el, a NOAC-ok megfelelő biztonsággal és hatékonysággal alkalmazható gyógyszereknek tekinthetők, melyek a betegek gyógyszerszedési együttműködését is jó irányba befolyásolhatják.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?