A hazai dialízisközpontok hálózatának 40 százalékát veszi át a TritonLife, ezzel az országban működő 58 központból huszonhárom kerül a magyar céghez, írja a hvg.hu.
A 2020. évben azonosított új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzések (COVID-19) megelőzésének és terápiájának kézikönyvében csak utalás olvasható az intenzív ellátást igénylő COVID-19 betegek táplálási terápiájáról.
A COVID-19 járvány 2021. január 1-jéig globálisan több, mint 84 millió ember megbetegedését okozta. A betegség összmortalitása 2,17%-os volt az új év első napján. (worldometer, 2021) Bár vannak feltételezhetően prediktív tényezők a betegség lefolyását illetően, nagy variabilitást mutat, hogy milyen súlyosságú a különböző egyének esetében.
2019-ben a vezető 10 halálok közül 7 krónikus társbetegséghez volt köthető, mely az összhalálozás 44%-át tette ki. A kardiovaszkuláris betegségek 17.9 millió ember halálát okozták, daganatos megbetegedésekben 9 millióan vesztették életüket, míg a diabetes mellitushoz társítható halálesetek száma 1.6 millió volt, melynek számában a 2000-es évekhez viszonyítva 70%-os növekedés figyelhető meg1.
Időskorban – főleg 65 éves kor után – több tényező nehezíti a megfelelő táplálkozást. A helytelenül megválasztott táplálék rontja az idős emberek életminőségét, testi és szellemi állapotát, csökkenti az élet hosszát.
A kolorektális karcinóma (CRC) a harmadik leggyakoribb szolid tumor. Világszerte évente 2 millió embernél diagnosztizálják, míg egy millió fő halálát is ez okozza1. Magyarországot a CRC különösen sújtja: mind az incidencia (107/100000 fő), mind a mortalitás (51/100000 fő) tekintetében világelsők vagyunk.2,3
A 2019 decemberében kitört járvány első heteitől szembeszökővé vált, hogy elsősorban az idős betegeket érinti fatálisan és gyakoribb elhalálozásuk súlyos tüdőgyulladás következménye.
Napjainkban, amikor az elhízás egyre égetőbb népegészségügyi problémaként jelenik meg, gyakran az alultápláltság témája marginális kérdésként tűnik fel a mindennapi orvosi gyakorlatban, többek között az apellátásban is.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?