A Harvard Medical School kutatói a magas feldolgozottsági szintű élelmiszerek fogyasztásának egészségre gyakorolt hatásait vizsgálták, eredményeiket a Neurology folyóiratban publikálták.
A gyomorsav fokozott termelődése vagy a védekező mechanizmusok meghibásodása a gyomor nyálkahártyájának károsodásához vezet, amelynek kezelésére számos gyógyszerkészítmény áll rendelkezésre. Jelen közlemény a gyomorsavtermelés gátlásának javallatait és ellenjavallatait, illetve a rendelkezésre álló terápiás lehetőségeket tekinti át.
Az OTSZ Online szerint a fruktózban gazdag étrend súlyosbítja a gyulladásos bélbetegséget. A hatásért a bélrendszeri baktériumflóra megváltozását teszik felelőssé.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?