hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Sebészeti műszerek automatikus raktározása

A világon az első steril, teljesen automatizált raktár sebészeti műszerek kezelésére egy koppenhágai kórházban kezdte meg működését, tíz ember éves költségét takarítják meg vele.

A sebészek az említett koppenhágai kórházban naponta legalább hatvan műtétet végeznek. A sebészeti műszerek előkészítése hatalmas pénzügyi és időbeli ráfordítást jelent – nem szólva a műtéti műszerkészlethez részben rosszul összekészített csomagokból eredő járulékos problémákról, további költségekről.

Habár az iparban mindennapos gyakorlat az automatizált raktári rendszerek alkalmazása, a kórházban egy ilyen berendezés kisebb szenzációt keltett. A Gibotech vállalat mindössze tíz nap alatt telepítette a kórház egyik új épületének szűk pincéjébe a berendezést, folyamatos üzemelés mellett.

Már nem szükséges az összeállítást, a tisztítást, a sterilizálást, a polcra helyezést a tervezett műtét időpontjára önerőből elvégezniük. Az automatizált raktári berendezéssel tíz ember éves munkájának költségét takarítják meg.

A raktárban 1900 hely van és 1800 kosár, valamennyi RFID kódos címkével ellátva. A rendszer naponta összesen 100 tranzakciót képes feldolgozni. A sebészek által naponta végzett jelenlegi 60 műtéttel a berendezés kapacitása koránt sincs kihasználva. A kosarak öt-tíz perc alatt haladnak át a rendszeren.

A személyzet kézzel rakja be a drótkosárba a sebészeti eszközöket, amelyeket steril mosogatógépekben tisztítanak meg. A kosarakat olyan krepp-papírral bélelik, amely az autoklávban a sterilizációs folyamat során nem károsodik. A következő lépésben a személyzet az egyes műtétekhez tartozó specifikus kötegekbe rakja össze az eszközöket, a következő napi műtétek igényei szerint. A drótkosarak bekerülnek a raktári rendszerbe, ahol a vonalkód, az RFID és az adatlapok segítségével könnyen megtalálhatók.

Az anyagmozgató rendszerek „lelke” a Festo EGC elektromos tengelye. Ezek az elemek nagy pontossággal és megbízhatóan osztják szét a drótkosarakat a polcrendszer 1900 tárolási helyére.  Valamennyi hajtóművel szemben követelmény a nagyon tiszta és nagyon száraz atmoszféra a berendezésben. A tapasztalatok szerint sem a pneumatikus, sem az elektromos Festo hajtóművek esetében nem merült fel semmilyen probléma ezen a téren. A fejlesztők reményei szerint ezzel a referenciaberendezéssel a világ többi kórházát is meg tudják nyerni.

Könyveink