hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Vérből szagolják ki a rákot

Egy új tanulmány szerint a kutyák nagy pontossággal képesek vérminta alapján kiszagolni a rákot.

A faj szaglásérzékelése az emberénél tízezerszer precízebb, az élőlények olyan szagokat is meg tudnak különböztetni, amelyeket mi érzékelni sem tudunk.

A kísérletben a kutyák közel 97 százalékos pontossággal választották ki a rákos betegektől származó vérmintákat. A szakértők szerint a rosszindulatú daganatok kiszűrésére alkalmas nagy érzékenységű teszt ezrek életét mentheti meg, emellett a betegség kezelését is megváltoztathatja.

Heather Junqueira, a BioScentDX munkatársa és kollégái négy beagle-t tanítottak be arra, hogy képesek legyenek felismerni a különbségeket az egészséges alanyoktól és a tüdőrákban szenvedőktől vett vér között. Az egyik beagle ugyan nem volt hajlandó teljesíteni a feladatot, a többi viszont az esetek 96,7 százalékában helyesen azonosították a tüdőrákos, és 97,5 százalékos pontossággal a normál vérmintákat.

A kutatók újabb vizsgálatokkal akarják megállapítani, hogy a kutyák milyen biológiai összetevők alapján fedezik fel a daganat jeleit, ezek alapján pedig újabb szűrőeljárást akarnak kifejleszteni, közli a Propeller az MTI nyomán.

(forrás: propeller.hu, MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink