hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

 

Védenek-e az antioxidánsok a korral járó demenciától?

Az OTSZ Online szerint bizonyos karotinidok (lutein, zeaxanthin, béta-cryptoxanthin) magasabb szérumszintje segíthet a korral járó demencia elleni védekezésben.

Az antioxidánsok megvédik az agyat a sejtkárosodást okozó oxidatív stressztől. Dr. May A. Beydoun (National Institutes on Aging, NIA) és munkatársai a Neurology c. folyóiratban online megjelent munkájukban kimutatták, hogy a szérum magasabb lutein, zeaxanthin és béta-cryptoxanthin szintjével rendelkező egyéneknél évtizedek múlva kevesebb az öregedéssel járó demencia valószínűsége, mint ezen anyagok alacsonyabb szérum-szintje esetén. A lutein és a zeaxanthin a zöld levelű zöldségekben, a kelkáposztában, a spenótban, a brokkoliban és a borsóban, a béta-crypoxanthin leginkább a gyümölcsökben, narancsban, mandarinban, papajában és datolyaszilvában (hurmában) található nagyobb koncentrációban.

A megfigyeléses vizsgálat kiértékelése során úgy találták, hogy az agyállomány védelmére szolgáló legfontosabb karotinidok a lutein+zeaxanthin és a béta-cryptoxanthin lehetnek. Az oki összefüggések bizonyításához viszont randomizált, kontrollált vizsgálatok lennének szükségesek, és egyelőre az sem ismert, hogy mennyi lenne az agy „egészséges öregedését” biztosító egyes antioxidánsok kívánatos szintje és napi bevitelének mennyisége.

A tanulmányhoz fűzött szerkesztőségi közleményben dr. Babak Hooshmand és dr. Miia Kivipelto (Karolinska Institute, Stockholm) kifejtették, hogy bár a táplálkozásnak és bizonyos alkotóelemeinek valószínűleg szerepük van a demencia kockázatának csökkentésében, az eddigi megfigyeléses vizsgálatok eredményei ellentmondásosak voltak. Az eredmények komoly érdeklődést válthatnak ki, mivel alátámasztják azt a hipotézist, hogy az oxidatív károsodás antioxidánsokkal történő gátlása kedvező lehet a demencia megelőzésére. Ugyanakkor klinikai vizsgálatokban a táplálék-kiegészítőként használt antioxidánsok csalódást okoztak, a legújabb Cochrane feldolgozás sem talált bizonyítékot arra, hogy a táplálék-kiegészítők használatával meg lehetne őrizni a kognitív funkciókat, és el lehetne kerülni a demenciát.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink