hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Új módszer a hólyagrák áttétképződésének megakadályozására

Ausztrál kutatók a hepatocita növekedési faktor (HGF) szerepének tanulmányozása során olyan módszerre bukkantak, amellyel számottevően csökkenthető a húgyhólyagrák áttéteinek képződése.

A Curtin University (Perth, Ausztrália) kutatócsoportja a Nature Communications folyóiratban közölt cikkében arról számolt be, hogy a HGF és a c-Met fehérjék által stimulált biokémiai útvonal gátlásával nagy mértékben megakadályozható az áttétképződés húgyhólyagrákos betegeknél.

A húgyhólyagrák egy meglehetősen gyakori rákbetegség, mely a tizenegyedik legjelentősebb onkológiai eredetű halálok világszerte. Kezelését nehezíti, hogy a diagnózis időpontjában a betegek 25%-ánál már izomáttét figyelhető meg, azaz a hólyagból az urotheliumon keresztül a daganat már az izomsejtekre is átterjedt, és ilyenkor már csak a teljes hólyageltávolítás segíthet, amelyhez gyakran kemoterápiás kezelés is kapcsolódik. A jelenlegi kutatás során állati modellszervezetekben azt sikerült megfigyelni, hogy a HGF és a c-MET fehérjék olyan biokémiai útvonalat stimulálnak, amely hozzájárul a ráksejtek vérerekbe és nyirokrendszerbe történő bejuttatásához, így az áttétek képződéséhez.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A folyamatban a HGF/c-MET upreguláció során egy fordított visszacsatolási mechanizmuson keresztül a SMAD7 hozzákötődik a SMURF2 fehérjéhez, melynek feladata a TGFβ receptor degradációja lenne, azaz a SMAD7 a SMURF2 agonistájaként viselkedik. A TGFβ receptor HGF általi upregulációja a ráksejtek invázióját okozza, míg a TGFβ receptor gátlásával egér modellszervezetben a tumorok metasztázisa megakadályozható volt. További klinikai vizsgálatok szükségesek azonban még annak eldöntéséhez, hogy MEK-gátlókkal kombinálva ez a módszer emberi szervezetben is sikerrel lenne-e alkalmazható.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink