hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Úgy tűnik, nem hatékony a rendszeres petefészekrák szűrés

Nem sikerült csökkenteni rendszeres éves szűréssel a petefészekrák miatti elhalálozást, derült ki a University College London kutatóinak a The Lancet című orvostudományi folyóiratban közzétett tanulmányából.

A szakemberek több mint 200 ezer nő adatait elemezték, akik 50-74 év közöttiek voltak a kutatás kezdetén, és akiket mintegy 16 éven át követtek a petefészekrák-szűrés egyesült királyságbeli klinikai vizsgálatairól (UKCTOCS) készült tanulmányban.

A nőket véletlenszerűen osztották három csoportra: az első csoportot nem szűrték, a második ultrahangos szűrésen vett részt évente, a harmadik csoport esetében teljes körű szűrést, azaz vérvizsgálatot, majd ultrahangvizsgálatot alkalmaztak. A kutatók kimutatták, hogy miközben a harmadik csoport esetében a teljes körű szűréssel sikerült ugyan korai stádiumban kimutatni a daganatot, egyik szűrési módszer sem vezetett az elhalálozások csökkenéséhez.

A UKCTOCS az első vizsgálat, amely bizonyította, hogy rákszűréssel egyértelműen ki lehet mutatni korán a daganatot. Azonban ez a nagy létszámú, precíz kutatás kimutatta azt is, hogy egyik általunk tesztelt szűrési megközelítés sem ment meg életeket. Ezért nem javasolhatjuk a petefészekrák-szűrést a lakosságnak ezekkel a módszerekkel, idézte a UCL honlapján megjelent közlemény Usha Menon professzort, a kutatás vezetőjét.

Nagyon csalódottak vagyunk az eredmény miatt, mindenki, aki részt vett a kutatásban, reménykedett és ezért dolgozott sok éven át. Életek megmentéséhez jobb szűrési tesztekre van szükség, amelyek korábban és több nő esetében észlelik a petefészekrákot, mint a teljes körű szűrési stratégiában használt módszer - tette hozzá.

A kutatásból kiderült, hogy vérvizsgálattal 39 százalékkal több daganatot fedeztek fel korai (első és második) stádiumban, ám 10 százalékkal kevesebbet késői (harmadik, negyedik) stádiumban azokhoz képest, akiket egyáltalán nem szűrtek. Nem volt különbség az észlelt daganatok stádiuma között az ultrahanggal szűrtek és a nem szűrt csoport között.

Jelentős javulás történt az előrehaladott betegség kezelésében az elmúlt tíz évben, azóta, hogy befejeztük a vizsgálatot. Kutatásunk megmutatta, hogy a szűrés nem hatékony azoknál a nőknél, akiknek nincsenek petefészekrákra utaló tüneteik. Akiknek vannak tüneteik, a korai diagnózis a jobb kezeléssel javíthatja az életminőséget, a betegség kimenetelét. Ezenkívül a gyors diagnosztizálás bármely stádiumban alapvetően fontos a nők és családjuk számára, mondta Mahesh Parmar, az egyetem klinikai vizsgálati egységének igazgatója.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink