hirdetés
2024. április. 17., szerda - Rudolf.
hirdetés

 

Tudományos felfedezések és technológiai fejlődések kellenek!

Lovász László szerint tudományos felfedezésekre és erre alapozott technológiai fejlődésre van szükség a globális problémák kezelésében. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke erről Jordániában, a nyolcadik Tudomány világfórumán (World Science Forum, WSF) beszélt.

Lovász László úgy vélte, hogy a kutatásoknak fel kell tárniuk az olyan régi és új technológiák előnyeit és hátrányait, mint a genetikailag módosított szervezetek, a nukleáris reaktorok, a vízierőművek, vagy az új gyógyászati eljárások, idézte az elnök beszédét az MTA közleménye. Lovász László hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás, a túlnépesedés, a szegénység, a természeti erőforrások kimerülése, a termőtalaj leromlása, a fertőző betegségek, a politikai és vallási szélsőségesség olyan bonyolult, összetett folyamatok, amelyek tanulmányozásához sok tudományág szereplőinek interdiszciplináris kutatási tevékenységére van szükség.

A tudományos tanácskozás idén a Tudomány a békéért (Science for Peace) mottó köré épül, szervezői a tudomány nélkülözhetetlen szerepére és a döntéshozók felelősségére kívánják felhívni a figyelmet a világszerte súlyos társadalmi, gazdasági és környezeti konfliktusok békés feloldásában. Ilyen többek között a klímaváltozás, a természeti erőforrások fenntartható felhasználása, a migráció és a fenntartható fejlődés összefüggései, az agyelszívás problémája, a kutatónők helyzete, a tudományos tanácsadás döntéselőkészítő szerepe, a digitális korszak jelentette kihívások és esélyek.

Szumaja bint al-Hasszan hercegnő, a 2017-es WSF és a jordániai Királyi Tudományos Társaság elnöke kiemelte, hogy az idei tanácskozásra minden eddiginél többen, nagyjából háromezren érkeztek 140 országból, közülük mintegy ezren a Közel-Keletről. A programkínálat is bővült: kilenc plenáris ülés mellett tizennégy tematikus szekcióban és huszonöt külön szekcióban zajlik a tanácskozás. A fórum alkalmából több kiállítás nyílt, és Al Gore Kényelmetlen igazság című dokumentumfilmjének 2017-es folytatását is bemutatják.

Gordon McBean, a Nemzetközi Tudományos Tanács elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy az első, 1999-ben rendezett WSF óta sokat javult a párbeszéd és a közös munka az egyes tudományterületek és a döntéshozók között, de még kell javítani azon, hogy csökkenjen a tudományt övező félreértések sora. Rush D. Holt, az Amerikai Társaság a Tudomány Fejlődéséért vezérigazgatója úgy vélte, ahhoz, hogy a bizonyítékokon alapuló döntéshozatal minél inkább elterjedjen, globális szinten van szükség a tudósok összefogására.

A World Science Forum a Magyar Tudományos Akadémia és hét nemzetközi partnerintézmény, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO), a Nemzetközi Tudományos Tanács (ICSU), a Nemzetközi Társadalomtudományi Tanács (ISSC), az Amerikai Társaság a Tudomány Fejlődéséért (AAAS), a Tudományok Világakadémiája (TWAS), az IAP - InterAcademy Partnership (a világ tudományos akadémiát képviselő szervezet), valamint az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) közös szervezésében jött létre. A jordániai házigazda intézmény a Királyi Tudományos Tanács (RSS). A 2017-es WSF fővédnöke Abdullah II. ibn al-Husszein király, a Jordán Hasemita Királyság uralkodója, Áder János, Magyarország köztársasági elnöke és Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink