2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Stroke-ot okoz a fiataloknál a vírus?

Agyi vérrögök képződhetnek korábban teljesen egészséges, tünetmentes koronavírusosoknál, derül ki az Index szerint egy amerikai kutatásból.

A koronavírus és a stroke kapcsolata tudományosan még nem bizonyított, de egyre több esetet figyelnek meg, amelynél a kettő együtt jelentkezik. Bár a számuk kicsi, de ahhoz így is elég, hogy határozottan létező jelenségről lehessen beszélni. Ami különösen aggasztó, hogy a súlyos, maradandó károsodást okozó stroke-otharmincas és negyvenes betegeknél figyelték meg, akik gyakran semmilyen krónikus betegségben nem szenvedtek, viszont koronavírusosak voltak.

Több kutató szerint a koronavírusos betegeknél jelentkező stroke ugyanabból a véralvadási problémából adódhat, amely más kapcsolódó halálokokat is előidézhet. A lábakban képződő vérrögök a tüdőbe jutva embóliát, a szív környékén képződők a szívbe jutva szívrohamot okozhatnak. Amelyik rög ennél feljebb alakul ki, az az agyba juthat, ahol sztrókot vált ki. Pascal Jabbour, a Thomas Jefferson kórházak idegsebésze szerint a koronavírusos betegeknél tapasztalt sztrókeseteknél több szokatlan sajátosság is megfigyelhető. Az egyik ilyen, hogy míg az agyi vérrögök általában az artériákban jelennek meg, ezekben az esetekben gyakori, hogy a vénában jelentkeznek, ami miatt a kezelésük is nehezebb. Néhány betegnél több mint egy nagy rög alakul ki, ami szintén erősen szokatlan, írja az Index.

(forrás: Index)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés