hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Sózott vérsejtekkel mutatták ki a krónikus fáradtságot

A krónikusfáradtság-szindrómában (CFS) szenvedők vérsejtjeinek stresszre adott válasza különbözik az egészséges emberekétől, közli a Napidoktor.hu.

Csaknem 2,5 millió amerikairól gondolják, hogy krónikusfáradtság-szindrómával él, és tüneteik közé tartozik a komoly kimerültség, amit nem a megerőltetéssel, a fájdalommal, a koncentrációs nehézségekkel vagy a memóriazavarokkal magyaráznak.

Látni, hogy a CFS-ben szenvedők vérsejtjeinek stresszre adott válasza különbözik az egészséges emberekétől. A tudósok besóztak emberi vérmintákat, majd azokat elektromos ellenállást mérő berendezésre irányították át. A teszt után különbséget véltek felfedezni a beteg és egészséges emberek vére között. A kutatócsoport a vizsgálat során 20 beteg és 20 egészséges személytől vett vérsejtmintát hasonlított össze, és nagy különbséget találtak a két csoport között.

Nem tudjuk, hogy a sejtek és a plazma miért viselkedik így, de tudományosan alátámasztható, hogy ez a kór nem kitaláció” – mondta Ron Davis, a Stanford Egyetem biokémikusa, aki a CFS-t kezdte tanulmányozni, miután a fia nem volt képes elhagyni az otthonukat a szindróma miatt, írja a lap.

(forrás: napidoktor.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink