hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Péntektől Kutatók Éjszakája

Idén először két napon át tart a Kutatók Éjszakája eseménysorozat, amelyen több mint 2600 program várja az érdeklődőket országszerte több mint kétszáz helyszínen pénteken és szombaton.

Az eddigi jelentkezések alapján 57 magyarországi település 260 helyszínén több mint 2650 különféle program várja az érdeklődőket az ország egyik legjelentősebb tudományos ismeretterjesztő eseményén, összegezte Kardon Béla, a hazai programsorozatot koordinátora, az RCISD Regionális Tudásközpont tudományos igazgatója. A rendezvény alkalmából kutatóintézetek, egyetemek, középiskolai laborok tárják ki kapuikat, és látják vendégül az érdeklődőket.

Az Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat célja a tudomány népszerűsítése mellett, hogy a fiatalok kedvet kapjanak a tudományos életpályához. Kardon Béla az újdonságok között említette, hogy az esemény ezúttal két napig tart, sok helyszínen szombaton is fogadják a látogatókat, emellett 2018-ban a kulturális örökség európai évéhez kapcsolódva a korábbinál több múzeum, levéltár és humán tudományokat művelő intézmény csatlakozott az eseménysorozathoz, így például a Magyar Nemzeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, az óbudai Vasarely Múzeum és a Holokauszt Emlékközpont. A programok között lesz holografikus lézershow, űrbázisépítés, villámkészítés, emellett robotok, drónok várják a látogatókat.

Jakab Roland, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta: kilencedik alkalommal csatlakoztak a rendezvényhez, amelyen idén több mint 60 programmal várják a látogatókat az Ericsson Magyarország új Duna-parti székházában. A estén kutatók és fizika tanárok mutatják be legérdekesebb projektjeiket, kísérleteiket. A bemutatókon kiemelt figyelmet szentelnek az 5G technológiának, a mesterséges intelligenciának, de lesznek drónok, robotok, szimulátorok, emellett látványos fizikai kísérletekkel és laborlátogatással várják az érdeklődőket.

Grasselli Norbert, a Bay Zoltán Kutatóintézet igazgatója elmondta, hogy három városban, Miskolcon, Szegeden és Budapesten is szerveznek programokat. Lesz játékos pontvadászat, Budapesten kerekasztal-beszélgetést szerveznek hírességek részvételével, a Frankenstein elnevezésű, kémiai szabaduló szobában pedig akár művér készítésével is kísérletezhetnek a látogatók, emellett idén is lesz lézershow és tűzijáték.

Balázsi Katalin, a Nők a Tudományban Egyesület elnökségi tagja elmondta, hogy a Bartók Béla úti Zipernowsky házban ezúttal is a tudományos területen dolgozó kutató- és mérnöknők lesznek a főszereplők, illetve még tudományos pályájuk elején álló diáklányok, akik érdekes bemutatókkal és kísérletekkel készülnek. A programok között az érdeklődők találkozhatnak egy részecskefizikussal, lesz "villámkészítés" és "agytervezés" is.

Az eseményeken való részvétel ingyenes, ám a nagy érdeklődés miatt bizonyos programokon csak a rendezvény honlapján (www.kutatokejszakaja.hu) történő előzetes regisztrációval lehet részt venni.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink