hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Nyolc évenként megduplázódik a krónikus betegségek kockázata

Ugyanazok a gének állnak az öregedés és a vele járó betegségek hátterében, derült ki egy biológiai adatbank adatainak elemezésekor, írja az Origo.

Az egészségben leélt élettartam – az első krónikus betegség jelentkezéséig elért életkor – biológiai meghatározottságának jobb megértése érdekében a Gero és az MIPT tudósai összefogtak a PolyOmica, az Edinburgh-i Egyetem és más intézetek kutatóival, hogy a UK Biobank biológiai adatbankban tárolt genetikai adatokat és orvosi kórtörténeteket elemezzék. Az adatok több mint 300 ezer, 37 és 73 év közötti embertől származtak.

A kutatásról a Communications Biology című folyóiratban jelent meg a Peter Fedichev, a Gero tudományos igazgatója és Yurii Aulchenko, a PolyOmics vezető tudósa által közösen jegyzett közlemény. Legfontosabb megállapításuk az Origo szerint az, hogy a leggyakoribb krónikus betegségek – a rák, a cukorbetegség, a krónikus obstruktív tüdőbetegség, a stroke, az elbutulás, és az ezekhez hasonlók – hátterében ugyanazok a mechanizmusok húzódnak, amelyek az öregedést magát is előrehajtják.

A Gompertz-féle halálozási szabály kimondja, hogy a bármely okból bekövetkező halál kockázata 40 éves kor fölött exponenciálisan nő, és nagyjából 8 évenként megduplázódik – magyarázza Fedichev. – A UK Biobankból származó klinikai adatokban a betegségek előfordulásának dinamikáját elemezve azt figyeltük meg, hogy az időskorral összefüggő betegségek kockázata is exponenciálisan nő az életkor függvényében, és a rizikó kettőződésének rátája is összeegyeztethető a Gompertz-törvénnyel. Ez az összefüggés a leggyakoribb krónikus betegségek és a halálozás között azt sugallja, hogy a rizikónövekedést valószínűleg ugyanaz a folyamat generálja, ami nem más, mint maga az öregedés. Ezért van az, hogy az egészségben töltött életévek száma természetes módon tükrözi az öregedés sebességét befolyásoló genetikai tényezőket – márpedig e tényezők az öregedés elleni erőfeszítések Szent Gráljai."

A tudósok az egészségben töltött élethossz genetikai faktorai után kutatva 300 477 brit személy genomját elemezték végig. Összességében 12 olyan genetikai lókuszt találtak, amely befolyásolni látszik az egészségesen leélt évek számát.

(forrás: Origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink