hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Mesterséges látást kaphatnak

Az Orion nevű készülék a cég szerint mesterséges látást adna olyanok számára, akik zöld hályog, cukorbetegség, látóideg-sérülés vagy szemsérülés miatt vesztették el a látásukat, közli a Qubit.

A dél-afrikai Jason Esterhuizen 2011 decemberében, 23 évesen szenvedett súlyos autóbalesetet, amit ugyan nagy szerencsével túlélt, de a szemei úgy roncsolódtak, hogy vakon ébredt a kórházban. A férfi a baleset előtt nemcsak motorozni és autót vezetni szeretett, de repülőgép-pilótának is tanult. A lábadozás időszakában újra meg kellett tanulnia járni, emellett elsajátította a Braille-írást és a különböző számítógépes segédeszközök használatát, írja a lap.

Esterhuizen 2013-ban, egy tévéhíradóban hallott a Second Sight nevű kaliforniai cégről, amely egy agyi implantátum segítségével tervezett újra látást adni a vakoknak. Az első kísérleti körbe még nem fért be a férfi, de 2018-ban újabb fejlesztésről adott hírt a cég, amelynek tesztelésére már őt is kiválasztották, így Esterhuizen most egy hat fővel indult klinikai vizsgálat részese.

Az Orion nevű készülék a cég szerint mesterséges látást adna olyanok számára, akik zöld hályog, cukorbetegség, látóideg-sérülés vagy szemsérülés miatt vesztették el a látásukat. A készülék úgy néz ki, mint egy apró kamerával és képfeldolgozó egységgel (VPU) ellátott napszemüveg, míg az agyba beültetett, bélyegméretű csip 60 elektródán keresztül csatlakozik az elsődleges látókéreghez. Amikor a készüléket bekapcsolják, a kamera képét a VPU elektromos impulzusokká alakítja, amiket továbbküld az elektródák felé, hogy az agy vizuális jelekként értelmezze azokat.

Ez a készülék abban különbözik a többi, „bionikus szem” címszó alatt tesztelt terméktől, hogy azoknál az elektródákat agyműtét nélkül, közvetlenül a szem mögé ültetik be, viszont az ilyeneket csak a részleges látásvesztést okozó retinitis pigmentosában szenvedő pácienseknél engedélyezik – ez a betegség pedig kisebbségben van a látássérült amerikaiak 3,4 milliós táborában.

Na és abban is különbözik, hogy az Orionnak még szemekre sincs szüksége ahhoz, hogy mesterséges látást biztosítson, hiszen a látóideget megkerülve működik – mondta el a OneZerónak Nader Pouratian, a Los Angeles-i Ronald Reagan Egészségügyi Központ idegsebésze.

A teljes cikk

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink