hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Meglepő módon hat a marihuána az emlékezetre

A marihuána egészségügyi alkalmazásának egyik hátulütője az, hogy a drog károsítja a munkamemóriát, azaz azoknak az információknak az átmeneti tárolását, amelyekre szükség van a megértéshez, a tanuláshoz és a racionális gondolkodáshoz. A Cell március 2-i számának egyik közleménye betekintést nyújt abba, hogy miként alakul ki ez az emlékezetkárosító hatás, és a megoldás nagyon meglepő: a marihuána fő hatóanyaga, a THC anélkül befolyásolja a memóriát, hogy direkt hatást fejtene ki az idegsejtekre.

A kellemetlen mellékhatás a drog asztrocitákra gyakorolt hatásának következménye, vagyis a THC a gliasejtek egy típusára hat, amelyeket nagyon sokáig csak másodhegedűsnek tekintettek a neuronokhoz képest, s fő funkciójuknak az idegsejtek táplálását, védelmét és térbeli struktúrájuk megtartását tekintették. Ez az eredmény nemcsak váratlan, de felveti annak a lehetőségét is, hogy a marihuánának a fájdalomra, a görcsrohamokra és más betegségekre gyakorolt jó hatását egy nap úgy lehet majd felhasználni, hogy ez nem jár emlékezetzavarral – mondják a kutatók, Giovanni Marsicano a francia INSERM munkatársa és Xia Zhang, a kanadai Ottawai Egyetem dolgozója.

Mint ismertették, az egerekben végzett vizsgálat szolgáltatta az első közvetlen bizonyítékot arra, hogy az asztroglia sejtek befolyásolják a munkamemóriát. Ugyanakkor a legutóbbi évtizedben már többször megkérdőjelezték az asztrociták passzív szerepét az idegi folyamatokban; egyre több adat utalt arra, hogy aktív részesei az idegsejtek közötti kapcsolatoknak – írja a Science Daily.

A mostani kutatás eredeti célja nem az volt, hogy kiderítsék, hogyan alakul ki a marihuána kognitív mellékhatása. Azt akarták megtudni, hogy miért vannak jelen az asztrocitákon olyan receptorok, amelyek mind a THC-ra, mind az agy által termelt endokannabinoidokra reagálnak. Ezek az 1-es típusú kannabinoid receptorok (CB1R) igen nagy számban találhatók az agyban, főleg a legkülönfélébb típusú idegsejteken.

Zhang és Marsicano most azt mutatták ki, hogy azokban az egerekben, amelyeknek asztrocitái nem tartalmaznak CB1R-t, de idegsejtjei igen, nem romlik THC hatására a térbeli emlékezet, noha a nem manipulált egerekben ez szokványosan bekövetkezik. Ha fordított volt a helyzet, azaz az idegsejtek nem tartalmaztak CB1R-t, de az asztrociták igen, akkor ugyanúgy bekövetkezett a memóriazavar, mint a normál egerekben. Vagyis a térbeli munkamemória csak akkor romlott az egerekben, ha a THC hatni tudott az asztrocitákra az 1-es típusú kannabinoid receptorok révén, függetlenül attól, hogy hatott-e az idegsejtekre.

A továbbiakban a kutatók azt kívánják vizsgálni, hogy miként hatnak az endogén endokannabinoidok az asztrogliára és más sejtekre. (Az endokannabinoidok szintén a CB1R-en keresztül fejtik ki hatásukat az asztrogliára.) Az endokannabinoid rendszernek igen sokrétű a funkciója: befolyásolja az étvágyat, a fájdalmat, a kedélyállapotot, az emlékezetet és még számos más működést. „Amilyen fiziológiai funkciót csak el lehet képzelni, abban valószínűleg valamilyen ponton az endokannabinoidoknak is szerepük van” – mondta Marsicano.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Science Daily)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink