hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Kutatók éjszakája itt, ott, amott

Csaknem 200 helyszínen, több mint kétezer ingyenes program várja az érdeklődőket a Kutatók éjszakáján, pénteken, országszerte.

A Semmelweis Egyetem harmincnál is több intézete csatlakozott idén a Kutatók éjszakájához, amelyek hozzávetőleg száz különböző programmal várják a látogatókat, közli az egyetem honlapja. A kínálatban a korábbi évek legnépszerűbb rendezvényei – bonctermi látogatás, sebészeti gyakorlat – mellett újdonságok is szerepelnek.

Az érdeklődők betekintést nyerhetnek egyebek mellett a nanovilág rejtelmeibe, megtudhatják, milyen szerepe van az optogenetikának az agykutatásban, illetve, hogy  milyen lézereket és implantátumokat alkalmaznak a szemészetben. A programok egy része regisztrációhoz kötött, a legnépszerűbb eseményekre szinte azonnal beteltek a férőhelyek. A szervezők az elmúlt évekhez hasonlóan idén is több ezer érdeklődőre számítanak szeptember 30-án, 17 órától.

A Kutatók éjszakáján lehetőségünk nyílik arra, hogy bepillantsunk a kulisszák mögé. Egyebek mellett megnézhetjük, mi történik azokban a laborokban, amelyekbe az év többi napján nem mehetünk be. Láthatjuk az élő test virtuális felszeletelését, részt vehetünk különféle szimulációs gyakorlatokon, és a mikroszkópos technika újdonságait is megismerhetjük. Lesznek kémiai kísérletek, zenés kémiai-biokémiai kurzusok, illetve fény derül arra is, hogyan születik a szövettani diagnózis, és bevezetnek minket az ikerkutatások rejtelmeibe is.

Az érdeklődők megismerhetik a drogprevencióban alkalmazott legújabb innovációkat, különös tekintettel az okostelefonos alkalmazásokra és az interaktív honlapokra. A minden évben nagy népszerűségnek örvendő robotsebészeti bemutatóra, valamint a bonctermi látogatásra már be is teltek a helyek. Szintén kedvelt eseménynek számít a szemészetben alkalmazott lézerekről és implantátumokról szóló előadás, amelyre még várják a jelentkezéseket.

További részletek az SE programjairól

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán délután négy órakor kezdődnek a programok, tudományos előadások és bemutatók. Az érdeklődők légi felvételeket készíthetnek, megismerhetik a műholdakat, de lesz fényfestés és robotverseny is. A programok, melyeknek az egyetem Budai úti épülete ad otthont, este tíz óráig tartanak.   

A kutatók éjszakáján megnyitja kapuit Székesfehérvár egyik legnagyobb gyára is. Az éves szinten 16 millió darab szivattyú gyártásával foglalkozó Grundfos Magyarország Gyártó Kft. délután öt órától éjszakai gyártúrára várja az érdeklődőket. A székesfehérvári üzemben a legkisebbeket kézműves foglalkozással várják a szervezők.   

A fejér megyei székhelyen is megnyitja kapuit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A Regionális Élelmiszerlánc Laboratóriumban délután kettő órakor kezdődnek a programok, itt az érzékszervekre ható vizsgálatok mellett mikroszkópos takarmányvizsgálat, baktériumfestés is lesz, de kiderül az is, hogy miért veszélyes a trichinella.   

Alkonyatkor nyílik meg a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló. Napnyugtakor a légköri jelenségek figyelhetők meg, sötétedés után az égboltról mesélnek a látogatóknak.   

A Dunaújvárosi Egyetemen, a Logiscoolban saját számítógépes játék készítésére lesz lehetőség.   

A Kutatók éjszakáján minden program ingyenesen látogatható. Bizonyos eseményekre azonban előzetes regisztráció szükséges.

Békéscsabán a TIT Körösök Vidéke Egyesület szervezésében két előadást hallgathatnak meg az érdeklődő regisztrálók. Márki-Zay Lajos okleveles csillagász a Földön kívüli élet lehetőségéről beszél, Mérei András geográfus A Balkán a magyarok szemében, a magyarok szemével címmel tartja ismeretterjesztő földrajztudományi előadását.     

A Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Karának békéscsabai kampusza előtt drónbemutatót szerveznek, az ipari robotmodellekről tartanak gyakorlati bemutatót, emellett 2-5 fős csapatok számára Kis éji kvízjátékot és logikát és kreativitást igénylő tudományos feladatokat szerveznek. Az egyetem szarvasi kampuszán a talajnélküli zöldséghajtatási technológiákról, a klímaváltozásról, a 21. századi high-tech mezőgazdaságról, a megújuló energiák agráriumban való felhasználási lehetőségeiről tartanak előadásokat. Orvosok a lakosság egészségi állapotának gazdasági teljesítőképességre gyakorolt hatásáról beszélnek, emellett a résztvevők az újraélesztés alapvető fogásait is elsajátíthatják. Lehet meteoritköveket megtekinteni mikroszkóp alatt, és a gyerekek számára az ásatás gyakorlatát is szimulálják.     A Szarvasi Arborétumban éjszakai túrát és vetélkedőt szerveznek.

Zalaegerszegen Tudomány fesztiválköntösben! címmel a felsőoktatási intézményekben és a Technológiai Centrumban szerveznek programokat. A négy helyszínt ingyenes, buszos körjárat köti majd össze. Idén a Zala Különleges Mentők Egyesülete is csatlakozott a programokhoz: két helyszínen, a Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi Gazdálkodási Karán és a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar) Zalaegerszegi Képzési Központjában mutatnak be szituációs mentési gyakorlatokat.

A campus területén, az egykori laktanya romos épületének második emeletéről alpintechnika segítségével, kiépített kötélpályán mentik a hordágyon elhelyezett sérülteket. A PTE ETK Zalaegerszegi Képzési Központjában a késő esti órákban kezdődik el a mentési gyakorlat, melynek időtartama alatt reflektorokkal világítják ki a több szintes épület előtt a fákkal benőtt parkot. Az intézmény és környéke így kiválóan alkalmas lesz a kutyás és a szituációs mentési gyakorlatok bemutatására.

A Technológiai Centrumban a saját ipari fejlesztési projektjeiből mutatnak be érdekességeket, de általános, ugyanakkor izgalmas műszaki újdonságok is szerepelnek a programban. Érdekes mechatronikai megoldásokat mutatnak be, mikroszkópos vizsgálatokkal keresnek hajszálnál is vékonyabb repedéseket. A robotos témák, a robottechnológia is a program része lesz, a kisebbek számára pedig a fizika törvényszerűségein alapuló érdekes játékokat szerveznek. A BGE zalaegerszegi Gazdálkodási Karán az oktatók játékos formában mutatják be a kutatási területeiket. Lesz például tematikus szabaduló játék, amelynek során a csapatok a feladatok megoldásával, kódok megfejtésével juthatnak ki a bezárt szobából.

A PTE ETK Zalaegerszegi Képzési Központjában egészséges ételekkel kínálják a vendégeket, a biomechanikai laborban egészségiállapot-felmérést végeznek. Alotti Nasri osztályvezető főorvos a magyar szívsebészetről, Hegyi Gabriella kutatóprofesszor pedig a kínai orvoslásról tart előadást és arról, hogy ez utóbbi milyen helyet kaphat az európai egészségügyi ellátásban.

A Pannon Egyetem (PE) zalaegerszegi Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézetében a legújabb kutatási eredményeket szemléltetik. Gyakorlati példákon keresztül mutatják be, mire lehet használni a lézert, a 3D nyomtatás vagy a 3D-s megmunkálás folyamatát. A nagykanizsai campuson turisztikai, informatikai interaktív játékokra invitálják a csapatokat, a Soós Kutatóközpont munkatársai látványos kísérleteket mutatnak be. A programsorozat a Canis Maior csillagdában távcsöves bemutatóval fejeződik be a dél-zalai városban.

Evolúciós szempontból különleges állatokról, valamint az ebola-vírusról tartanak előadásokat, de a résztvevők kipróbálhatják a kutatók eszközeit, találmányait is.  A PTE Szentágothai János Kutatóközpontja is betekintést enged az ott folyó munkába: a látogatókkal megismertetik a központi idegrendszer kutatásait, szó lesz depressziós egerekről, az egyetem víruskutatói pedig a "gyilkos szúnyogokról" értekeznek.    

További részletek a PharmaOnline-on

A teljes program

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink