hirdetés
2025. december. 05., péntek - Vilma.
hirdetés

 

Tudomány

Kacifántos keresztallergia

Közismert, hogy az allergiás reakciók fajtájában földrajzi különbségek vannak. Érthető: Görögországban rengetegen allergiásak az átlagosnál gyakrabban fogyasztott görögdinnyére (amely köztudottan nem görög eredetű, csupán gurul-görög). Izlandon kedvenc csemegéjükre, a halra válnak sokan allergiássá, míg Svájcban számosan a zellert „reagálják túl”. Tudjuk, hogy sok minden másnak, környezetszennyezésnek, genetikai örökségnek, dohányzásnak stb. is van allergiát befolyásoló hatása, s ezek szintén nagy területi eloszlási különbségeket mutatnak.
Az allergológia tudományának egyik legrejtélyesebb jelensége: az aminosavak sorrendjének hasonlósága megzavarja az immunrendszert.

De mivel magyarázható, hogy Észak-Európában elsősorban az alma nyers húsára allergiásak, Délen pedig inkább a héjára? Az ok az allergológia tudományának egyik legrejtélyesebb jelenségében – a keresztallergiában keresendő. A különböző túlérzékenységet kiváltó anyagok kölcsönhatásának élettani mechanizmusát csak mostanában kezdték el részletesebben megfejteni.

Vegyük az említett „almarejtélyt”, a héj-hús differenciát. Fernandez Rivas, a madridi San Carlos Kórház professzora a New Scientistben ismertette friss kutatási eredményeit. Természetesen az étkezési szokások fontosságát ő sem vitatta, de döntő jelentőséget tulajdonított más növények területi eloszlásának is.
Délen alig akad nyírfa, Északon viszont ez a fafaj igen gyakori oka a szénanáthának. A nyírfa pollenjének Bet v 1 nevű allergizáló fehérjéje (a nyírfa latin neve Betulla) nagyon hasonlít az alma Mal d 1 allergénjére, amely a növény húsában található meg. A keresztreakció tehát a nyírfa pollenje és az alma belseje között jön létre.

Dél-Európában viszont nagyon szeretik az őszibarackot, és sokaknál fejlődik ki allergia is e gyümölcs ellen. Az őszibarack allergiáért felelős Pru p 3 nevű fehérjéje szerkezete nagy hasonlóságot mutat az alma Mal d 3 nevű allergénjével, amely főleg az almahéjban található – a keresztreakció is közöttük gyakori.

Azt könnyebb volt kideríteni, hogy az északiak miért csak a nyers almára túlérzékenyek, és megfőzve vagy almaléként pasztörizálva miért nem vált ki allergiás reakciót: mert az alma húsában lévő Mal d 1 allergén főzéskor elbomlik. Viszont az almahéjban lévő Mal d 3 hőre ellenálló. Ezért a dél-európaiak jelentős hányadánál, akár nyersen, akár főzve eszik az almát, mindenképp allergiás reakció lép fel.

Ha mindehhez még azt is hozzáveszszük, hogy a nyírfa allergénje nemcsak az alma, de (többek között!) a zeller, a szilva, a körte, a cseresznye, a sárgabarack, a nektarin, az őszibarack, a kivi, a mogyoró, a mandula, a sárgarépa, a burgonya allergiát kiváltó fehérjére is hasonlít, akkor belátható, milyen bonyolult, nehezen áttekinthető problémával állunk szemben. A nyírfa az oka annak is, hogy az Észak-Európába bevándorolt kelet-ázsiaiak tekintélyes része egyszer csak allergiássá válik – a kenyérfára.

Rengeteg szokatlan keresztreakció ismert, többek között a háziporatka és a garnélarák, a répa és a feketeüröm között. Mindegyiket az allergiát kiváltó fehérjék, proteinek, pontosabban az azok alkotórészeinek, az aminosavak sorrendjének hasonlósága magyarázza, amely megzavarja, „megkeveri” az immunrendszert.

Másik kérdés: miért „egyirányú” a keresztreakció? Miért okoz a nyírfaallergia alma(hús) iránti allergiát, ami fordított irányban nem történik meg: azaz az alma-túlérzékenység miért nem vált ki nyírfaallergiát?

A tudósok szerint azért, mert a nyírfa pollenjét belélegezzük, a tüdőn át jut be a szervezetbe, ahol nem bomlik le. Így a véráramon át aktivizálni képes az immunrendszert, és „felkészíti” a keresztallergiára. Ezután már elég beleharapni egy almába, és máris viszketni kezd a száj, bedagad az ajak, elkezdhet folyni a szem, az orr, rosszabb esetben pedig súlyosabb allergiás reakció, köhögés, rekedtség, fulladásérzés is felléphet.

Fordítva – tehát almaallergia által kiváltott nyírfaallergiára – nincs példa. Az elfogyasztott almát az emésztőnedvek megemésztik, a fehérjét lebontják, és így már nem képesek beindítani a keresztreakciót.

Dr. Nemes János, Népszabadság Online

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink

  • learn more Kreativitás - Az elme kerekei

    A kiadó most új köntösben, „Az elme kerekei" címmel induló sorozat első tagjaként ajánlja a világszerte nagy sikerű Kreativitást az...

  • learn more Útmutató a fogorvosnak való segédkezésben

    „E könyv célja, hogy az assistálással foglalkozni akarót az e pályán szükséges alapfogalmakkal megismertesse és megadja...

  • learn more A spiritualitás pszichológiája

    Az elmúlt években a „spiritualitás” fogalma elképesztő karriert futott be mind elterjedését, mind jelentésének bővülését tekintve...

  • learn more A gasztroenterológia története

    Az orvoslás önálló, sajátos arculattal rendelkező területe az egyetemes tudománynak, és szerves része az általános...

  • learn more Nyílt lábszártörések

    A Traumatológia Témakörök sorozatban újdonságként egy monográfia is megjelent, mely egyben egy tudományos munka összefoglalója is. A 222 oldalas...

  • learn more A pancreas betegségei

    Az internetről áradó legfrissebb tudományos információk birtokában jogos lehet a kérdés, hogy szükség van-e még magyar nyelvű, magyar szerzők...

  • learn more A születéstől az élhető filozófiáig

    Bagdy Emőke Professzor asszony ajánlásából az NKA pályázati támogatásához: Tornyossy Mária könyve nagy tapasztalatú...

  • learn more Ärztliche Kommunikation

    Die Arzt-Patienten-Beziehung erfordert über die alltäglichen Kommunikationsfähigkeiten hinausgehend auch spezielle Kenntnisse. Die alltägliche Praxis...

  • learn more A születés traumája

    A születés traumája néhány év híján százéves mű – romantikusan szövevényes, néhol szinte megfejthetetlen, néhol teljesen modern és ma is a...

  • learn more És mégis - Összegyűjtött írások (1983-2015)

    B. Gáspár Judit könyve három évtized írásait gyűjti egybe. Pszichoanalitikus szemléletű kortárs gondolkodó szólal...

  • learn more 150 EKG kérdés (javított kiadás)

    Bár a gyakorlat és a tapasztalat semmivel sem helyettesíthető, ez a könyv egy lépéssel közelebb áll a klinikai valósághoz, mint azok a...

  • learn more MENSCHENWÜRDIGES STERBEN – RECHTSLAGE ZUR STERBEHILFE IN EUROPA

    A tartalomból: Kálmán Györgyi: Einführung Mihály Filó: Kampf um die Objektivität. Die...

  • learn more A szem fénytörése

    Az 1922-ben megjelent könyv már akkor is hiányt pótolt a szem fénytöréstanának összefoglalásában. A szemorvos a szemmel inkább mint szervvel szeretett...

  • learn more Social dreaming

    Social dreaming – bizarr ötlet, hiszen csak egyes emberek álmodnak, és álmaikkal pszichoanalízisben „dolgoznak”. A social dreaming azonban más...

  • learn more The Avian Pineal Gland - a Model of the Biological Clock

    Although cyclicism of some biological events was evident for thousands of years, the importance of the fourth...

  • learn more A magyar festőművész-géniuszok sorsa

    A szerző a kötetben orvosi szempontból értékeli a festőművészek testi és lelki egészségének általános szabályszerűségeit,...

  • learn more Figyelem és értelmezés

    „Amit ezzel a könyvvel kapcsolatban mondok, az a pszicho-analitikus ülésre is érvényes; határozottan az a benyomásom, hogy a pszicho-analitikus...

  • learn more Idézetek, gondolatok az orvostudományról

    Mindnyájunk gondolatvilágának kialakításában jelentõs szerepet játszottak elõdeink, mestereink példái és tanításai, az...

  • learn more Az agyvelő boncolása

    Ez a könyv az agyvelő normális anatómiájával foglalkozók, tehát elsősorban az egyetemi hallgatók számára készült. A szövettani, élettani és...

  • learn more Sorsdöntő génjeink

    Az USA-ban már nagy sikert aratott könyv Európában először magyarul jelent meg. A szerző a könyvében leírja, hogy milyen előnyökkel jár, ha valaki...