hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Januártól működik a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács

Jövőre 25 százalékkal, 37 milliárd forinttal nő az ország költségvetésében a kutatás-fejlesztési és innovációs forrás, mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

Jövő januárban megkezdi működését a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács, amelynek fontos szerepe lesz a kutatás-fejlesztési és innovációs stratégia véglegesítésében, a pénzügyi alapok felhasználásának meghatározásában. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kutatásfejlesztés és innovációs kollégiumi ülésén, Budapesten Palkovics László felidézte, hogy Magyarország az európai uniós tagországok között 23. helyen áll az innovációs index alapján, az előbbre lépéshez többek között a magyar tulajdonú vállalatok innovációs képességén is kell javítani.

A miniszter ismertette, hogy 2015-2018 között az uniós és hazai állami kutatás-fejlesztési és innovációs források 47 százalékát kis- és középvállalkozások nyerték el, az egyetemek 33 százalékkal részesedtek. Fontosnak nevezte, hogy a gazdaság szereplői és az egyetemek, kutatóhelyek együttműködjenek a források elnyerésében, a hatékony felhasználásban. A miniszter arra biztatta a kamara rendezvényén a cégek képviselőit, hogy az Európai Unió Horizon2020 kutatási és innovációs keretprogramjában a magyar vállalkozások pályázzanak, és az egyetemekkel közösen kapcsolódjanak be a nemzetközi együttműködésbe az eredményesebb szereplés érdekében.

Palkovics László felhívta a figyelmet arra, hogy törvényi felhatalmazás alapján a nemzeti kutatási és innováció alapot felosztották kutatási alap és innovációs alap részre, vagyis elkülönül az innováció és a kutatás finanszírozása. Az Európai Unió 2020-ra a GDP 3 százalékát tervezi kutatás-fejlesztésre és innovációra fordítani. Magyarország 2020-ra a GDP 1,8 százalékát szeretné erre a célra felhasználni, ami 2018-ban 1,5 százalék volt, és 2030-ra érné el a 3 százalékot.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink