hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Ígéretes gyógyszerkombináció osteoarthritis kezelésére

A PharmaOnline szerint amerikai kutatók ígéretes hatóanyag-kombinációt vizsgáltak osteoarthritis kezelésében, és az eredmények szerint a terápia képes visszafordítani a porckárosodást.

A San Diego székhelyű Salk Institute kutatócsoportja a Protein & Cell című folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy vizsgálati szerkombinációs terápiájuk jó eredményeket mutatott az osteoarthritis kezelésében, mivel nem csak lassította a degenerációt, hanem képes volt regenerálni a porcszövetet, közli a lap.

A teljes cikk az alábbi linken érhető el: Paloma Martinez-Redondo et al, αKLOTHO and sTGFβR2 treatment counteract the osteoarthritic phenotype developed in a rat model, Protein & Cell (2020).

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

Korábbi kutatások ígéretes szerként azonosították az alfa-KLOTHO és a TGF-béta-receptor-2 (TGFβR2) molekulákat az osteoarthritis kezelésében, ám végül monoterápiás alkalmazás során egyik szer sem bizonyult igazán hatásosnak. A két szer hatásmechanizmusa eltérő: az αKLOTHO az ízületi porcok körül elhelyezkedő szövetekre hatva akadályozza meg ezek állapotának romlását, míg a TGFβR2 közvetlenül a porcszövet sejtjeire hatva stimulálja szaporodásukat és gátolja lebomlásukat.

A Salk Institute kutatói a jelenlegi vizsgálatban kombináltan, a molekulák termelődését kódoló DNS-szakaszokat tartalmazó vírusvektor segítségével adták be a két hatóanyagot kísérleti patkányoknak. Hat héttel a kezelést követően a kezeletlen kontroll csoport állatainál a betegség 2-esről 4-es stádiumúra súlyosbodott, míg a kezelt csoportban a 2-es stádium 1-esre javult, azaz a porcszövet regenerációját figyelték meg, ráadásul mellékhatás nélkül. Ezt követően a kutatók izolált emberi porcsejteken figyelték meg a kombinált kezelés hatását, és itt is a porcszövet regenerációját regisztrálták.

A kutatócsoport most azon dolgozik, hogy a hatóanyagok alkalmazásához oldékony, közvetlenül szedhető formulát dolgozzanak ki, mivel embereknél a vírusvektoros bevitel a klinikai gyakorlatban nehezen alkalmazható, illetve azt is vizsgálják, hogy a terápiával megelőzhető-e a betegség kialakulása még a tünetek megjelenése előtt. A vizsgálati eredmények még nem jelentik azt, hogy a hatóanyagok pontosan ezt a hatást fogják elérni az emberi porcszövetekben is, ám kétségtelenül biztatóak.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 8,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink