hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Hogyan hatnak az omega-3 zsírsavak?

Az omega-3 telítetlen zsírsavak gyulladásgátló hatásának mechanizmusát fejtették meg norvég kutatók, akiknek eredményeit az Autophagy című szaklap közölte.

Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy az omega-3 telítetlen zsírsavak (omega-3 polyunsaturated fatty acid; n-3 PUFA) gyulladásgátló hatásuk miatt számos betegség (pl. egyes rákos megbetegedések, szklerózis multiplex, Alzheimer-kór, transzplantált szervek kilökődése) kialakulásának kockázatát csökkentik, azonban eddig nem volt ismert gyulladásellenes hatásuk mechanizmusa – írják közleményükben a Norvég Tudomány- és Technológiai Egyetem munkatársai –, ahogy az sem ismert teljes mértékben, hogy a gyulladásellenes hatás azonos-e a különböző szövetekben, illetve az egészséges és a beteg szervezetben. A közelmúltban azonban kiderült, hogy a pro- és anti-inflammatorikus folyamatok koordinálását a minden szövettípusban megtalálható makrofág sejtek végzik, továbbá kimutatták, hogy a gyulladásgátlás sejtszintű folyamatának fontos része a makrofágok autofágiája. (Az autofágia folyamatának leírásában elért közelmúltbeli sikereket jelzi, hogy a 2016-os orvosi Nobel-díjat Yoshinori Ohsumi az autofágiát szabályozó gének felfedezéséért kapta.)

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_arskabb'>arskabb / 123RF Stock fotó</a>
Forrás: 123rf.com

A norvég kutatók ezért azt a hipotézist állították fel, hogy az omega-3 zsírsavak gyulladásgátló hatása a makrofágok autofágiáját fokozhatja. Vizsgálatuk során egérből és emberből származó makrofágokat használtak, és bebizonyították, hogy az omega-3 zsírsavak mindkét faj makrofágjai esetén aktiválják az autofágiát, gátolják a makrofág sejteken belüli gyulladásos jelátvitelt, nagy mértékben csökkentik az 1-es típusú interferonválaszt (Jennifer Mildenberger és munkatársai: N-3 PUFAs induce inflammatory tolerance by formation of KEAP1-containing SQSTM1/p62-bodies and activation of NFE2L2; Autophagy).

Mint kiderült, az interferonválasz folyamatai közül az omega-3 zsírsavak legnagyobb mértékben a makrofágok CXCL-10 termelését csökkentik. Ezt követően a kutatók olyan, szívtranszplantáción átesett betegek vérmintáit elemezték, akikről ismert volt, hogy a  klinikai vizsgálat keretében alkalmazott omega-3 zsírsav-szupplementáció hatására javult klinikai státuszuk. A kutatók azt találták, hogy ezekben a betegekben az omega-3 zsírsav-szupplementáció hatására csökkent a CXCL-10-szint.

Mindez arra utal, fejtik ki a kutatók, hogy az omega-3 zsírsavak különösen azon betegek esetében lehetnek hasznosak, akiknél az állapotromlás hátterében erős interferonválasz és megnövekedett CXCL-10-szint áll; a remények szerint az eredmények bizonyos rákos megbetegedések, a szklerózis multiplex és az Alzheimer-kór mellett a meningitis és a sárgaság kezelésében is hasznosítható lesz.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink