hirdetés
2022. december. 05., hétfő - Vilma.
hirdetés

 

Hatékonynak tűnnek a statinok a colitis ulcerosa ellen is

A statinok váratlan módon a colitis ulcerosa ellen is hatékonyak – állapították meg a Stanford Egyetem kutatói az Origo beszámolója szerint.

A colitis ulcerosa jelenlegi gyógymódjai nagyon korlátozottak: a betegek kaphatnak gyulladáscsökkentő szereket, amik nem mindig használnak, illetve műtéttel részben vagy teljes egészében eltávolíthatják a vastagbelet. Ezért az orvoslás számára minden új alternatíva jelentős előrelépést jelent – hangsúlyozta Purvesh Khatri, az orvostudomány és orvosbiológiai adattudomány egyetemi tanára és a kutatás vezetője. „A colitis ulcerosás páciensek mintegy 30 százalékának végül minden egyéb opció híján eltávolítják a vastagbelét. Ez egy nagyon drasztikus beavatkozás, amelyben egy fontos szervet vágnak ki a beteg testéből – szögezte le Khatri. – Ezért feltettük magunknak a kérdést: vajon a rendelkezésre álló adatok alapján ki tudunk-e szűrni olyan, már hatóságilag engedélyezett gyógyszereket, amelyeket újrahasznosíthatunk a colitis ulcerosa kezelésére?"

Az anonim páciensadatokat – egyebek mellett genomi információt és receptfelírási történetet – tartalmazó publikus adatbázisokban bányászva Khatri és munkatársai összefüggést fedeztek fel bizonyos gyógyszerek szedése és a colitis ulcerosa tüneteinek enyhülése között. Az így talált gyógyszerek közül kiemelkedett az egyebek mellett Lipitor márkanéven is forgalmazott atorvasztatin: az ezt koleszterinszint-csökkentőnek szedő colitis ulcerosás betegek körében az átlagnál számottevően alacsonyabb volt a műtéti megoldásra szorulók, illetve kórházi kezelést vagy gyulladáscsökkentő gyógyszereket igénylők aránya.

A genomi és kísérletes adatok összevetése nyomán három olyan gyógyszerre szűkítették a találati listát, amely normalizálta a colitis ulcerosára jellemző génkifejeződési mintázatot. „Az első kettő kemoterápiás szer volt, amit a súlyos mellékhatások kockázata miatt nyilván nem írnánk fel csak úgy valakinek, de a harmadiknak egy statinra bukkantunk – meséli Khatri. – Márpedig a sztatinok általánosságban annyira biztonságosak, hogy az orvosok néha viccből azt mondogatják, a csapvízhez is hozzá kéne őket keverni."

Ezután rendszerint az a lépés következne, hogy klinikai vizsgálatot terveznek a hatás ellenőrzésére, de az adatbányászatban jeleskedő Khatri más utat követett. Mivel a statinok a legszélesebb körben felírt gyógyszerek közé tartoznak az USA-ban, észszerű volt feltételezni, hogy a colitis ulcerosások körében is elegen lesznek olyanok, akik mellesleg a magas koleszterinszintjük miatt sztatint szednek. Ezért aztán ahelyett, hogy költséges és hosszadalmas klinikai vizsgálatba fogtak volna, a kutatók az elektronikus egészségügyi nyilvántartáshoz fordultak. „Az elektronikus aktákból kiderül, ha valakinek colitis ulcerosája van, hogy szed-e statint, és szüksége volt-e vastagbél-eltávolításra" – mondta el Khatri.

Azok a colitis ulcerosás betegek, akik statint szedtek, életkoruktól függetlenül mintegy 50%-kal kisebb arányban estek át vastagbélműtéten, ritkábban szorultak kórházi kezelésre, és szintén kisebb arányban írtak fel nekik gyulladáscsökkentő gyógyszereket, foglalja össze az Origo.

(forrás: Origo)
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink