hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A gyász fogékonnyá tesz a betegségekre

Érdemes az ismert betegségben szenvedők közeli hozzátartozóit felkészíteni a gyászra, és különleges gondoskodásban kell részesíteni azokat, akik hozzátartozója váratlanul hunyt el. Az idősebbeket jobban megviseli a gyász.

A University of Birmingham kutatói megvizsgálták, hogyan reagál a különböző korú emberek immunrendszere egy közeli hozzátartozó halálára. Az Immunity and Ageing szaklapban megjelent obszervációs vizsgálat (Ana Vitlic és munkatársai, Bereavement reduces neutrophil oxidative burst only in older adults: role of the HPA axis and immunesenescence) eredményei szerint az öregedéssel romlik a stresszhormonok közötti egyensúly, így gyász esetén az idősebbek (61 és 83 éves kor között) immunrendszere rosszabbul működik, hajlamosabbak különféle fertőzésekre, mint a fiatalabb gyászolók vagy azok a velük azonos korú idős emberek, akik nem szenvedtek el veszteséget a közelmúltban.

Mint cikkükben írják, korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy idősebb gyászolók esetén növekszik a morbiditás és a mortalitás, különösen közeli hozzátartozó váratlan halála esetén, azonban ez az első kutatás, amely a stresszhormonok szintje és az immunműködés közötti kapcsolatot vizsgálja különböző korú gyászolók esetén.

Az American Journal of Public Health című folyóiratban tavaly megjelent kutatás (Sunil M. Shah és munkatársai, The Effect of Unexpected Bereavement on Mortality in Older Couples) szerint idősek körében a férj vagy a feleség váratlan halála esetén szignifikánsan megnövekszik az esélye, hogy az életben maradt házastárs a gyász első évében elhalálozik, azokkal összehasonlítva, akik esetében a partner a halálát megelőzően ismert krónikus betegségben szenvedett (hazard ratio: 1.61 vs. 1.21). Azaz érdemes az ismert morbiditásban szenvedők közeli hozzátartozóit felkészíteni a gyászra, valamint különleges gondoskodásban kell részesíteni azokat, akik hozzátartozója váratlanul hunyt el.

Más vizsgálatok azt mutatták ki, hogy az idősebb gyászolók szervezete alacsonyabb antitestszinttel reagál az oltásokra (Anna Philips és munkatársai: Bereavement and marriage are associated with antibody response to influenza vaccination in the elderly; Brain, Behavior and Immunity).

A gyász során azonban nem csak az idősebbek veszélyeztetettek. Az American Journal of Public Health egy korábbi tanulmánya szerint (J. Kaprio és munkatársai, Mortality after bereavement: a prospective study of 95,647 widowed persons) pl. a bármilyen korú gyászolók természetes okból bekövetkező elhalálozásának relatív kockázata a gyász első hetében megduplázódik.

A stresszhormonok szintje és az immunműködés közötti kapcsolatot vizsgáló tanulmány szerint az idősödéssel csökken a stresszre adott válasz során a mellékvese által termelt dehidroepiandroszteron (DHEA) mennyisége, míg a kortizol szintje nem változik (adrenopauza); a szignifikánsan magasabb kortizol/DHEA-arány következtében pedig romlik az immunrendszer működése, csökken a neutrofil-funkció, veszélyesebbé válnak a bakteriális fertőzések. Azonban, mint a kutatásról beszámoló ScienceDaily című lapnak a vizsgálatban részt vevő Janet Lord immunológus professzor elmondta, a kortizol hasznos a sterssz elleni küzdelemben, a felborult kortizol/DHEA-arányt nem tanácsos a kortizol-szint csökkentése révén helyreállítani, és a DHEA-szint növelése is csak rövid távú enyhülést jelentene. A legjobb hosszú távú segítség a barátokból és családtagokból álló erős támogató hálózat.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink