hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Egy lépéssel közelebb a krónikus fájdalom gyógyításához

A Science Advances tudományos folyóiratban megjelent tanulmány segíthet megérteni az emberi krónikus fájdalom okát, írja a 24.hu.

A krónikus fájdalmat a szakértők a sérülés után hosszú ideig fennálló fájdalomként emlegetik, és általában két részre osztják: idegi, vagyis neuropátiás fájdalomra és gyulladásos fájdalomra. A kutatók muslicákon az első fajtát tesztelték, amit az emberek általában égető érzésként szoktak leírni, jelentkezhet például isiásztól, egy becsípődött idegtől, a gerincvelő sérülésekor, övsömörtől vagy cukorbetegségtől, esetleg ráktól.

A kutatók két lépésben tesztelték a muslicákat: az első etapban megsértették a muslica egyik lábát, majd hagyták begyógyulni. Megfigyelték, hogy még a gyógyulás után hosszú ideig is érzékenyebbek voltak a lábai, mint korábban, ami a szervezetének egy válaszreakciója a fájdalomra: jobban védi az egyszer már megsérült végtagot.

A kutatás második felében az állatok idegrendszerét vizsgálták meg: a muslicának fájdalmat jelző üzenetek jutnak el a ventrális idegrendszer azon részéhez, amely az emberi gerincvelőnek felel meg. Itt olyan idegek vannak, amelyek gátként is képesek viselkedni a fájdalomérzettel szemben, szituációtól függően átengedik azt, vagy meggátolják az érzet kialakulását. A kutatók észrevették, hogy ezek a gátak teljesen eltűnnek akkor, ha a muslica lába megsérül, ami azt jelenti, hogy fájdalomban élhet. Az állatnak szüksége van arra, hogy az olyan szituációkat kerülje, amelyek a lába sérüléséhez vezethetnek, ezért a szervezet ezt a fájdalmat fontosnak tartja. Viszont ha az embernek tűnnek el ezek a gátak az idegrendszeréből, az megkeserítheti az életét a folyamatos fájdalom miatt.

A kutatók azért tartják fontosnak a Science Advances tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukat, mert segíthet megérteni az emberi krónikus fájdalom okát, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy ne csak a tüneteket tudjuk kezelni, hanem az okokat is meg tudjuk szüntetni. Őssejtterápiás kezelésekkel akár örökre is meggátolhatják majd a fájdalom kialakulását, írja a lap.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink