hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

B6-vitamin a depresszió és a szorongás kezelésére?

Egy új kutatás szerint a nagy dózisú B6-vitamin táplálékkiegészítők csökkenthetik a szorongást és a depressziót, közli az OTSZ Online.

A B6-vitamin egy gátló neurotranszmitter, a GABA, glutamátból történő szintézisében részt vevő koenzim, mely egyes korábbi kutatások szerint a B12 vitaminnal együtt szerepet játszhat a hangulat javításában. Egy 2017-es tanulmány szerint a Marmite nevű brit sós ételkrém (amelyet a vegán étrendben B-vitamin forrásként alkalmaznak) napi növelte a GABA gátló neurotranszmitter szintjét az agy vizuális ingerek feldolgozásért felelős területén, és enyhén csökkentette az idegi aktivitás szintjét.

A Journal of Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental című folyóiratban megjelent tanulmány szerzőit ez inspirálta arra, hogy megvizsgálják, a Marmite mely összetevői váltották ki ezt a hatást, és befolyásolja-e a szorongás és a depresszió mértékét, hisz annak kialakulásában, csakúgy, mint a vizuális ingerek feldolgozásában, fontos szerepet játszik az agyi GABA-szint, illetve annak megváltozása.

Az ANOVA elemzések a szorongás "nagyon szignifikáns" csökkenését mutatták ki a B6 vitamin és a placebo táplálékkiegészítés után végzett teszt során (F[1,173] = 10,03, p = 0,002, η p 2 = 0,055), és ez elsősorban a B6 vitamint kapottak csoportjában tapasztalt szorongáscsökkenést jelezte (t[88]). = 3,51, P<0,001, d = 0,37). A placebo-csoportban némileg csökkent a szorongás, de ezt nem tekintették szignifikánsnak, és maga az általános interakció sem érte el a jelentőségét. A B12-csoport és a placebót kapó csoport összehasonlítása is a szorongás szignifikánsan csökkenését mutatta (F[1,175] = 4,08, P = 0,045, η p 2 = 0,023), elsősorban a B12-őt szedők szorongáscsökkenése miatt (t[89] = 1,84, P = 0,069, d = 0,19) ― de a kölcsönhatás nem volt szignifikáns.

Részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink