hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Szaruhártyát nyomtattak

Az additív gyártási technika a jövőben akár a transzplantációs listákat is felszámolhatja, írja a GyártásTrend.

A Newcastle-i Egyetem kutatói kidolgoztak egy úttörő technikát, amely a szaruhártya-transzplantációra várakozó emberek milliói számára valóságos megváltást hozhat. Che Connon, a szöveti sebészet professzora és tudóscsapata csupán egy „hétköznapi” 3D-printer segítségével, egészséges szaruhártya-őssejtek, kollagén és alginát kombinálásával olyan biotintát állítottak elő, amellyel a szaruhártya alakját 10 perc alatt rekonstruálni tudták.

A szaruhártya a látószerv számára jelentős támogatást nyújt a fókuszáláshoz, és fontos szerepet játszik a baktériumok és szennyeződések elleni védelmében is. A nehézséget az jelenti, hogy mivel a szem külső rétegén helyezkedik el, módfelett sérülékeny.

Világszerte körülbelül 10 millió embert fenyeget trachoma vagy más, hasonló fertőző betegség okozta szaruhártyavakság, a rendelkezésre álló transzplantátumokból azonban folyamatosan rendkívül nagy hiány mutatkozik. Mivel Connon 3D-nyomtatású szaruhártyái őssejteket használnak, a replikák gyakorlatilag kimeríthetetlen forrásai lehetnek a transzplantátumoknak.


„Az alginát és a kollagén kombinációjából előállított, egyedülálló gélünk életben tartja az őssejteket. A zselé kellően merev ahhoz, hogy megtartsa az alakját, de egyben kellően lágy ahhoz, hogy keresztül lehessen préselni a fúvókán” – állította Connon.

Bár valószínűleg a betegeknek még több éven át várniuk kell, mielőtt ezek a 3D-nyomtatott szaruhártyák hivatalosan is elérhetők lesznek, komoly reményt jelentenek mindazok számára, akik súlyosabb, szaruhártyával kapcsolatos szembetegségben szenvednek, közli a lap.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink