hirdetés
2023. február. 04., szombat - Ráhel, Csenge.
hirdetés

 

A vastagbélrák kemoterápia utáni kiújulásának mechanizmusa

A barcelonai Biomedicina Kutatóintézet munkatársai azonosítottak egy gént és egy specifikus sejtpopulációt, amely a vastagbélrák kiújulását irányítja, ezzel megnyitva az utat olyan új kezelések előtt, amelyek célba vehetik és semlegesíthetik ezeket a sejtpopulációkat, drasztikusan javítva a kemoterápia hatékonyságát, olvasható az IFL Science cikkében az Origo szerint.

A Nature Cancer című folyóiratban közölt eredmények olyan őssejtpopulációt mutatnak be a vastagbélrákban, amely egy ún. Mex3a gént fejez ki. Emiatt a gén miatt a sejtpopuláció látens (nyugalmi) állapotban marad a kemoterápiás kezelés alatt. Miután a terápia véget ér, a sejtek újra aktiválódnak, ami a rák kiújulásához vezet.

A kemoterápiás gyógyszerek hatására az adott sejtpopuláció védekező állapotot vesz fel, ám amikor a hatóanyagok kiürülnek a szervezetből, a környezet ismét kedvezőbbé válik a sejtek számára, így azok újra tumort képezhetnek.

A kemoterápia hatékony, és a legtöbb daganatsejtet elpusztítja, de nem az összeset. Felfedezésünk feltárja a kemoterápiának ellenálló, tartósan megmaradó sejtek egy csoportját, amely a kezelés után regenerálja a daganatot. Munkánk megnyitja az utat olyan gyógyszerek kifejlesztése előtt, amelyek ezeket a sejteket elpusztítják, hatékonyabbá téve a kemoterápiát és javítva a túlélés esélyét – magyarázza dr. Eduard Batlle a kiadott sajtóközleményében.

A tanulmányban a szakértők ún. organoidokat vizsgáltak. Ezek háromdimenziós, laboratóriumban tenyésztett tumoros szövetek, amiket eredetileg rákbeteg páciensekből, vagy állatmodellekből nyertek ki.

Az organoidok lehetővé tették számunkra, hogy nyomon kövessük a (rák kiújulásáért felelős) sejtek fejlődését a folyamat során, és megfigyeljük a kemoterápiára adott reakciójukat – magyarázza Adrián Álvarez-Varela, a tanulmány első szerzője.

A kutatók az organoidokon végzett megfigyeléseket és az állati adatokat összehasonlították a betegek vastagbéldaganataiból vett minták genetikai információival.

A kemoterápia utáni rákkiújulást lehetővé tévő mechanizmus megismerése mellett a kutatócsoport azt is felfedezte, hogy a Mex3a gént ki lehet iktatni a rákos sejtekben, lehetetlenné téve a daganatos sejtek elrejtőzését a kemoterápiás kezelés során. Ezért a Mex3a gén és fehérjeterméke hasznos gyógyszercélpont lehet, amely a kemoterápiás kezelésekkel párhuzamosan alkalmazva megakadályozhatja a vastagbélrák kiújulását.

(forrás: Origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink