hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

A termékenységet csökkentő vegyi anyagok

A modern világunkat elárasztó kémiai szerek szerepet játszanak abban, hogy évtizedek óta csökken a termékenység, és a jövő generációinak egészségügyi kockázata rohamosan nő, írja az OTSZ Online.

Új, nagy sikerű és fontos könyvében dr. Shanna Swan (Mount Sinai, New York) környezeti és reproduktív epidemiológus a környezetünket elárasztó vegyi anyagok – műanyagok, rovarirtók, folttisztítók, a személyes hygiénés szerek egyes anyagai – veszélyeire igyekszik felhívni az emberek figyelmét. Eddig már több ezer anyag (elegy és vegyület) sorakozik az hormonális rendszerünket romboló külső  tényezők listáján. Az endokrin rendszer funkcióit megzavaró ezen anyagok, az úgynevezett endokrin diszruptorok (endocrine disrupting chemicals, EDC) szinte mindenütt jelen vannak, és egész életünkben folyamatosan ki vagyunk téve veszélyeiknek, szemben védtelenek vagyunk.

Az új kutatások eredményei szerint az endokrin diszruptorok a férfi- és a női termékenységre egyaránt kockázatokat jelentenek. A vizsgált 18-22 éves újonc férfiak sperma-mennyisége és ondósejtszáma szignifikánsan kisebb volt, ha édesanyjuk a terhessége idején olyan munkát végzett, melynek során négy-, vagy több endokrin diszruptorként számon tartott vegyi anyaggal érintkezett. Bár ezek az expozíciók rövidek, mégis befolyásolják a magzati fejlődést. Ezek az EDC-k a természetes hormonok hatásait utánozzák, rovarirtók, nehéz fémek, ftalátok, és a haztartásokban korábban széles körben előforduló biszfenol A (BPA),  az alkil-fenol anyagok, a mezőgazdasági munkák során és a szépségiparban használatos oldószerek.

Bár a Count Down c. könyv új megvilágításba helyezi a kémiai veszélyeket, de az American College of Obstetricians and Gynecologists szerint is alapvetően fontos a toxikus környezeti befolyások csökkentése. Az Endocrine Society is az emberi egészségre kockázatosnak tartja a minket érő környezeti EDC expozíciókat, és kiemeli, hogy az egyre szaporodó információk ellenére a szabályozások mégsem elégségesek az emberiség EDC-k elleni védelmére.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink