hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

A radartechnológia a kórházakba is befészkeli magát

Egy Ausztráliában kifejlesztett, újszerű, nagy felbontású radar akár a kórházi betegek egészségi állapotának nyomon követéséhez is alkalmazható lehet, közli a GyártásTrend.

Viszonylag közismert tény, hogy a radarokat általában repülőgépek észlelésére és követésére, hajók navigálására vagy esetleg az űrpor vizsgálatára szokták felhasználni. A Sidney-i Egyetem kutatói úgy érezték, hogy a most bevett alkalmazási területeknél több potenciál is rejlik a technológiában, és ezért kifejlesztettek egy radart, amelyet akár az egészségügyben is hasznosítani lehet.

A maga nemében ultra-nagy felbontású, új berendezés neve fejlett fotonikus radar. A készülék olyan érzékeny, hogy az objektumok helyét, sebességét és/vagy orientációját akár hüvelykes pontossággal is meg tudja határozni. A szerkezetet ilyen módon – például a kórházakban – légzés- és pulzusfigyelőként, illetve az épületben folytatott mozgások nyomon követéséhez is szolgálatba lehet állítani.

A radarok úgy működnek, hogy rádióhullámokat bocsátanak ki a külvilágba, majd pedig rögzítik, hogy a különböző tárgyakról visszaverődő jelek mikor térnek vissza a kibocsátás forrásához. A szignálok útnak indulása és beérkezése közötti időintervallummal meghatározható, hogy milyen messze vannak az egyes felderített objektumok. Az óriási járművek pozíciójának megállapításához az ilyen rendszerek viszonylag alacsony, például 500 megahertzes frekvencián is elboldogulnak.

Forrás: Adobe Stock

Nagyságrendekkel magasabb frekvencia alkalmazása mellett mindazonáltal a jelek sávszélességét is drasztikusan növelni lehet, és így – például a megfigyelt tárgyak alakját illetően – sokkal pontosabb információk beszerzésére nyílik lehetőség.

A tervek szerint következő lépésben a csapat óriásvarangyokon fogja próbára tenni a találmányát, és ha sikerrel járnak, hamarosan emberek részvételével is elkezdhetik tesztelni a technológiát, írja a lap.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink