hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

A nátrium-bevitel korlátozásáról

Különösen a szívbetegek számára régóta javasolják a sóbevitel korlátozását, annak ellenére, hogy nem teljesen meggyőző, van-e hatása az életkilátásokra, írja az OTSZ Online.

A szívelégtelenségben (HF-ben) szenvedők öngondoskodásának réges-régi alapkérdése a konyhasó-bevitel korlátozása, mivel HF-ben nyilvánvaló, hogy a táplálékkal bevitt nátrium folyadék túlterheléshez vezethet. A konyhasó-bevitel csökkentésének javaslata az utóbbi évtizedben ismételten megkérdőjeleződött, hiszen nem áll rendelkezésre minőségi bizonyíték, ami támogatná ezt a gyakorlatot.

Kérdés, hogy a só-bevitel korlátozásának van-e hatása a HF hosszú távú kimenetelére?

Bár a legnagyobb szervezetek (American College of Cardiology Foundation/American Heart Association Foundation (ACCF/AHA), Canadian Cardiovascular Society (CCS) és a(z) European Society of Cardiology (ESC)) egyaránt helyesli a nátrium-bevitel korlátozását, a komoly bizonyítékok korlátozott száma miatt nincs teljes egyetértés az egyes szervezetek között. Az ACCF/AHA tünetekkel rendelkező HF-ben (IIa osztály, C-szint) a nátrium-bevitel mérsékelt korlátozását ajánlja. A 2012-es AHA javaslatnak megfelelően az ACCF/AHA guideline

Az ACCF/AHA javasoltakkal ellentétben az ESC guideline-ok nem határozzák meg konkrétan a szívbetegek napi nátrium-bevitelének felső határát, de a túlzott mennyiséget (>6000 mg konyhasó/nap, azaz 2400 mg nátrium/nap) nem javasolják. A CCS 2017-es guideline-ja a táplálékkal bevitt nátrium mennyiségét napi 2000 és 3000 mg közé ajánlja korlátozni (gyenge ajánlás, gyenge minőségű bizonyíték).

A nátrium-bevitel korlátozásának hosszú távú eredményei HF-ben szenvedőkön vegyesek. Számos randomizált, ellenőrzött vizsgálat is vegyes eredményeket mutatott.

Egyértelműen további kutatások szükségesek a következő kérdések megválaszolásához:

  • A nátrium-bevitel megszorításának következményei különböznek-e a krónikus, illetve az akut HF-ben?
  • Valójában mi befolyásolja a HF kimenetelét – az elfogyasztott nátrium, a folyadékbevitel, vagy a táplálék összetétele?
  • Amennyiben valóban a nátrium-bevitel megszorítása csökkenti a HF-ben szenvedő betegek kedvezőtlen következményeit, ez minden HF-re, vagy csak bizonyos HF fenotípusokra vonatkozik?

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink